Veitrafikksentralen overvåket Varoddbrua og vurderte om brua skulle stenges tirsdag kveld.
Losbåten legger inn til kai. Foto: NTB Scanpix
"Fullriggeren Sørlandet" ligger til kai ved Kilden Foto: NTB Scanpix
Det var kraftig vind i tirsdag kveld i Kristiansand. Foto: NTB Scanpix

Det er den gamle brua som først ville bli stengt, og det er fordi den kraftige vinden kunne få den til å svinge for mye.

— Nå blåser det liten storm i følge våre målinger, så vi blir på vakt. Vi håper at værvarslene slår inn, slik at vi slipper å holde vakt på brua i hele natt, sier operatør Arne Kleiv klokken 00.50 i natt.

Det fikk operatøren rett i. Ved 03-tiden roet vinden seg, og entreprenøren kunne dra hjem fra Varoddbrua.

- Vi holdt brua åpen hele tiden, men det var ikke langt unna at den måtte stenges, sier Kleiv tidlig onsdag morgen.

Meldte storm

Meteorlogisk institutt meldte tidligere tirsdag kveld at vinden ville være på sitt kraftigste mellom klokken 21 tirsdag kveld og klokken 01 natt til onsdag.

Veitrafikksentralen overvåket Varoddbrua og vurderte om brua skulle stenges tirsdag kveld.

Så skulle vinden roe seg fra liten storm til stiv kuling. Klokken to var det meldt liten kuling, klokken tre laber bris.

Svingninger i brua

— Det er i utgangspunktet ikke farlig å slippe biler over selv i sterk vind, men vi tror at bilistene vil oppleve det som skremmende om brokonstruksjonen settes i for stor bevegelse, sa byggherrevakt Tor Åge Smalås i Statens vegvesen.

Sent tirsdag kveld stod han i beredskap på vestsiden av gamlebrua for i første omgang å skilte ned farten til 50 km/t dersom vinden skulle øke ytterligere. Fram til klokken 23.00 blåste det i snitt 17-18 sekundmeter ved broa.

Klokken 00.15 var det fremdeles 17-18 sekundmeter vind på broa, og Statens vegvesen opprettholdt beredskapen på stedet.

— Etter prognosene skulle vinden nå være på det sterkeste, men vi kan ikke ta sjansen på at den ikke vil øke ytterligere utover natten, forklarte Tor Åge Smalås.

Opplevelsen av vindkastene kunne oppleves vel så kraftige på den nye brua, der trafikken går østover, men det skal adskillig mer vind før den brua blir stengt.

Det var kraftig vind i tirsdag kveld i Kristiansand. Foto: NTB Scanpix

— Entreprenøren har vært ute for å vurdere situasjonen på brua sammen med politiet. Klokken 21.10 så det ut til at vinden roet seg litt, så vi avventer. Men entreprenøren blir der for å vuredere situasjonen, opplyste trafikkoperatør Anniken Island.- Vi vil følge med utover kvelden og natta for å se om vinden drar seg til, sier hun.

Opp mot storm

Politiet meldte klokken 21.20 at av sikkerhetsmessige grunner på grunn av sterk vind opp mot storm i vindkastene, vil veitrafikksentralen (VTS) fortløpende vurdere å stenge Varoddbrua for all trafikk.

— Vi har vindmåler på brua. Vi vurderer etterhvert som vinden øker på, om vi da skal stenge den, sier Anniken Island.

- Er situasjonen verre nå enn ved tidligere uvær på brua?

— Jeg og de andre her på Veitrafikksentralen kan ikke huske at Varoddbrua har vært stengt på grunn av vinden. Men det været som er meldt blåser jo hatter og høy avgårde. Varselet som er kommet fra Meteorologisk institutt er et obs-varsel. Vi er redd vinden tar fatt i kjøretøyene, slik at de blir ustabile. Det kan for eksempel være fare for at høye kjøretøy kan velte, sier Island.