Søndag formiddag kolliderte to biler front mot front på riksveg 9 noen kilometer nord for Hovden. Både brannvesen og ambulanse kom raskt til stedet, men politiet lot vente på seg.

— Jeg blir lei meg, men det overrasker meg ikke, sier stabssjef Bård Austad i Agder politidistrikt.

IMG_7617.jpg Foto: Hallgeir Oftedal

Politiet fikk melding om ulykken klokka 11.31. Først etter halvannen time, klokka 13.01, ankom den første patruljen.— Dette er den beredskapen vi har. Vi har et visst antall politifolk i Setesdal. Da kan det ta litt tid, sier Austad.

- Et politisk ansvar

— Dette skjedde dagen før starten på vinterferien. Burde beredskapen vært bedre?

— Aller helst skulle vi hatt folk alle steder, men det har vi ikke mannskap til. Min oppgave blir å vurdere hvor det er mest sannsynlig at noe vil skje. Skal vi ha bedre beredskap må vi ha mange flere folk. Det holder ikke med et par stykker. En ekstra patrulje i døgnet i Setesdal vil kreve 18 mann, sier Austad.

Sist uke fikk Austads kollega, operasjonsleder Ingrid Mæhre, mye oppmerksomhet for sine uttalelser om samme tema. Austad deler Mæhres bekymring.— Det er et politisk ansvar å avgjøre hva slags beredskap vi skal ha. Vi må forholde oss til de rammene vi har. De rammene er etter min mening ikke gode nok til å ivareta en god beredskap i Agder politidistrikt, sier Austad.

- Ganske vanlig

Fire personer ble sendt til legevakt etter frontkollisjonen på Hovden søndag formiddag. Foto: Kjetil Nygaard

Brannvesenet, som ble varslet om ulykken klokka 11.30, var framme 11.44.— Det er ganske vanlig at vi kommer fram før politiet, sier brannsjef Jerry Reme i Setesdal brannvesen IKS.

Det er brannvesenet som har ansvaret for ulykkesstedet når politiet ikke er til stede.

— Brannvesenet brukes i akuttfasen, mens det er politiet som har ansvaret for oppfølging. Jeg føler at vi nå bruker mer tid på stedet enn vi gjorde tidligere. Det går utover det vi egentlig skal gjøre, som redningsarbeid, sier Reme.

Godt samarbeid

Akuttmedisinsk nødsentral ble varslet klokka 11.29. 11.38 var første ambulanse fremme. Ifølge AMK-leder Ole Kristian Skomedal fikk politiets sene ankomst ikke konsekvenser for deres arbeid.

— Vi har generelt et godt samarbeid med lokalt brannvesen, sier Skomedal.

— Opplever dere ofte at politiet kommer sent?

— Det skjer tidvis utenfor de store byene, sier Skomedal.

Han mener det er ønskelig at politiet kommer raskt til stedet dersom situasjonen tilsier det, men synes det er vanskelig å si om det er noe stort problem.

Vanskelig å unngå

Politipatruljen som kom først kjørte fra Bygland, 100 km unna.

— En patrulje kjørte fra Bygland, en annen fra Evje. Disse to hadde beredskapsvakt hjemme, sier lensmann i Bygland, Sigurd Langeid.

— Kunne dere kommet fram raskere dersom det var mer alvorlig?

— Antakelig. Da måtte vi kalt ut noen som hadde fri, sier Langeid.

Ifølge Langeid var dårlig føre medvirkende til at det tok ekstra lang tid i dette tilfellet.

— Halvannen time er relativt lenge, men det skjer dessverre av og til, sier Langeid, som er driftsjef for Setesdalen driftsenhet (Valle, Bygland, Bykle og Åseral).

— Da Helge Dahle ble drept i Valle i fjor brukte politiet tre kvarter?

— Da den første meldingen kom visste vi ikke at hendelsen ville få et fatalt utfall. Vi visste bare at det hadde vært et knivslagsmål. Sett i ettertid virker det selvfølgelig som lang tid, sier Langeid.

- En kjent problemstilling

Bykle-ordfører Jon-Rolf Næss (Ap) vil ha politiet fast stasjonert på Hovden i vinterhalvåret.

— Det er en kjent problemstilling. Det er store avstander og hvis politiet er av gårde kan det ta lang tid å komme fram. Det er beklagelig, sier Næss.

Han mener likevel at folk kan kjenne seg trygge.

— Vi har en høy beredskap når det er så mye folk her som nå. Vi har brannvesen og ambulanse som er til stede. Det er ikke sånn at det ikke er folk her, men vil skulle gjerne hatt betydelig mer politi, sier Næss.

Han viser til at det er 25.000 mennesker på Hovden i vinterferien.

— Det ideelle hadde vært å ha politiet fast på Hovden i vinterhalvåret, men det er sannsynligvis ikke realistisk, sier Næss.

Lover flere politifolk i Agder

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) garanterer at Agder vil få flere politifolk. Målet er to tjenestemenn per 1000 innbyggere i 2020. — Bemanningen har vært for lav. Agder har kommet spesielt dårlig ut på grunn av fordelingsnøkkelen man bruker blant distriktene. Politiet fikk akkurat 400 nye stillinger, men fordelingen gjør at Agder kun får 11. Med færre politidistrikt vil Agder komme bedre ut, sier Ropstad, som er andre nestleder i justiskomiteen.

— Kan du love at Agder får mer politi?

— Ja, det vil være et soleklart løfte fra min side. Målet er at vi skal ha to polititjenestemenn per 1000 innbyggere i 2020, sier Ropstad.

Han mener halvannen time er for lenge å vente.

— Men dersom det ikke er alvorlig kan det jo være klokt av politiet å prioritere andre oppdrag. Det hadde vært helt uakseptabelt dersom det hadde tatt halvannen time ved en alvorlig hendelse, sier Ropstad.