— Jeg tror verken ledelsen i kommunen eller lokalpolitikerne egentlig vet hva de vedtar. En ting er å se på et tall og et regnskap, noe ganske annet er hvilke konsekvenser for de som rammes av det de bestemmer, sier Seland.

Torsdag skrev Fædrelandsvennen om at Mandal kommune planlegger å kutte dramatisk i nattjenesten.

Følg FVN Mandal på Facebook!

Vil kutte

Pr i dag jobber fire ansatte i par hver natt med 40 trengende pasienter, i tillegg til at de håndterer alle trygghetsalarmene. Nå vil kommunen kutte fra fire til tre nattevakter, som betyr at den ene kjører alene. Det finner sykepleierne totalt uakseptabelt.

— Det blir for utrygt. Vi vet aldri hva som venter oss, sier sykepleierne Fædrelandsvennen snakket med.

Minst fem av de 12 som går turnusen vil nå be seg omplassert til et annet sted i kommunen.

De kan ikke vite hvem og hva de møter om natta

Kari Seland skjønner dem godt. - De kan ikke vite hvem og hva de møter om natta. I tillegg kommer tunge løft og snøføre på vinteren, sier Seland.

Er avhengig

Selv har hun sykdommen multippel sklerose.To personer hjelper henne å komme i seng hver natt.

— Det ville bli mye mer tungtvint og mer tidkrevende om det bare kom en person, sier Seland.

Hun tror ikke de som sitter og bestemmer egentlig forstår rekkevidden av de varslede kuttene.

— Jeg opplevde her i våres at det kom en lokalpolitiker med nattpatruljen. Det var både overraskende og gledelig at en fra bystyret hadde tatt seg bryet med å virkelig se hva det handler om. Jeg har aldri tidligere sett andre politikere eller andre innen kommuneledelsen gjøre det samme, sier Seland, som har fått nattehjelp i en årrekke.

Var med

Politikeren Seland refererer til, er SVs Morten Ekeland. Han har satt seg i fore å delta en arbeidsdag i de ulike seksjonene i kommunen.

— Jeg ville kjenne på kroppen hva de går igjennom, hva det vil si å kjøre rundt som de gjør hver natt. Det var spennende og lærerikt, sier han.

Morten Ekeland, bystyrerepresentant for SV. Foto: Jarle R. Martinsen

Ekeland er ikke det minste i tvil om at det siste stedet det bør kuttes i, er i de hjemmebaserte tjenestene. Likevel er det nettopp her noen av de største kuttene har vært de siste årene.— Dette handler om sikkerhet og trygghet for de ansatte og brukerne. De ansatte kan aldri helt vite hva som er bak neste dør som de kommer til, og da er det trygt å være to, sier han.

Skjønner protest

Han skjønner godt atnattevaktene protesterer på kuttene som kommunen nå planlegger.

Å kjøre rundt i mørket på natta er noe helt annet enn å kjøre i lyset på dagtid

— Å kjøre rundt i mørket på natta er noe helt annet enn å kjøre i lyset på dagtid. Ofte er de på heia uten gatelys, dårlig føre, uten mobildekning. Her bør noen tenke seg om en gang til, sier Ekeland.

- Faglig forsvarlig

Kommunalsjef for helse og omsorg i Mandal kommune, Heidi H. Haven, mener nattevaktenes jobb vil være like trygg som før.

— Den som kjører alene vil ta ukompliserte oppdrag det ikke trengs to til. Jeg skjønner at de føler seg utrygge når de er vant til å kjøre i par, men jeg mener det er faglig forsvarlig, sier hun.

Haven sier at dersom nattevaktene ønsker å bli omplassert, vil man se på det. - Jeg håper de blir, vi trenger deres kompetanse, sier hun.