Jan Tore Sanner sier til Fædrelandsvennen at sammenslåingen av fylkesmennene ikke er et første steg på vei mot full sammenslåing av fylkene.

Les også:

— Denne sammenslåingen gjør vi uavhengig av en eventuell samling av agderfylkene. Også Oslo og Akershus har felles fylkesmann, så det er fullt ut mulig med en fylkesmann for to fylker. Så har jeg gitt uttrykk for at Agder vil stå sterkere som et samlet Agder, men det er en beslutning som må tas lokalt, sier kommunal og moderniseringsminister Jan Tore Sanner til Fædrelandsvennen.

I forbindelse med den pågående kommunereformen, er det nemlig mulig at også fylker slår seg sammen. Men det skal skje frivillig.

Samles

Ifølge Sanner er det viktig å skape sterkere fagmiljøer. Det er en av grunnene til at fylkesmennene nå blir slått sammen.På sikt vil de også samles på samme sted.

— I en overgangsfase vil vi opprettholde to lokaliseringer, men vi vil samle fagavdelingene i Kristiansand og Arendal. Når det gjelder beslutningen om hvor embetet skal lokaliseres, er det naturlig å vente på kommunereformen for å ta den avgjørelsen. Vi vil selvsagt også involvere de lokale aktørene.

Les også:

— Hva vil dere legge vekt på når dere skal bestemme lokalisering?

— Vi vil legge vekt på hva som er holdningen lokalt og at det er en god balanse i strukturen på Sørlandet, men vi er ikke der i prosessen ennå.

Mellomstort

Når de to embetene blir slått sammen, vil det nye embetet bli et middels stort fylkesmannskontor.

— Et sammenslått fylkesmannsembete i Agder vil få omtrent samme størrelse som dagens gjennomsnittsembete. Det er små avstander og god offentlige kommunikasjon mellom de to byene det er kontorer, sa Sanner i en pressemelding som ble sendt ut fredag formiddag.

— Hva var avgjørende for at dere bestemte dere nå?

— Dette var en moden beslutning. Fylkesmannen i Vest-Agder går av i 2015 og åremålet for fylkesmannen i Aust-Agder går ut samme år. Da var dette et godt og naturlig tidspunkt. I tillegg er det naturlig å gjøre dette i forbindelse med kommunereformen.