Daglig leder i Mur i Sør Arne Abrahamsen (t.v.) og Terje Pettersen, Tangvall gård og Skimmer Technology, sier næringslivet i Søgne og Songdalen ønsker et tett samarbeid med fylkeskommunen for å utvikle en videregående skole med næringsrelevante studieretninger på Tangvall. Foto: Janne Birgitte Prestvold
På Linnegrøvan i Søgne er noen av kommunens mange håndversbedrifter samlet. I Søgne og Songdalen til sammen er det 300 bedrifter innen bygg- og anleggsvirksomhet, og 20 prosent av arbeidsstokken arbeider innen håndverksfag. Foto: Janne Birgitte Prestvold

— Det er her vi finner de mest dedikerte og engasjerte læreguttene, med interesse for yrket og faget, fastslår daglig leder Arne Abrahamsen i Mur i Sør.

— Her er både rekrutteringsgrunnlaget og infrastrukturen på plass, sier Jens Try, daglig leder av Maskin og Transportteknikk AS.

22 år gamle Lars Erik Eikaas gikk første året på tip (teknikk og industriell produksjon) ved Søgne videregående skole, som nå trues av nedleggelse. Etter læretiden fikk han jobb i Søgne-bedriften Maskin og Transportteknikk AS på Linnegrøvan i Søgne. Foto: Janne Birgitte Prestvold

Representantene for næringslivet i Søgne har samlet seg på industriområdet Linnegrøvan i en offensiv for å få fylkeskommunen på bedre tanker.

Imot sentralisering

Vest-Agder fylkeskommune vil legge ned Søgne videregående skole og har sagt nei til ny videregående skole på Tangvall, begrunnet i dårlig elevgrunnlag og behov for å samle undervisningen på eksisterende skoler i Vågsbygd og Kristiansand.

Hvorfor busse ungdom i hopetall ut av kommunen for å gå på skole, når de har sin tilhørighet her?

Terje Pettersen fra Tangvall gård og Skimmer Technology mener fylkeskommunen fokuserer altfor snevert, ut fra økonomiske motiver.

— En sentralisering med utbygging på Tangen i Kristiansand, løser ikke problemene med rekruttering - tvert imot. For å få flere til å velge håndverksutdannelse er avstand til skolen og tilknytning til lokalt næringsliv viktig, sier Pettersen.

De næringsdrivende mener en videregående skole på Tangvall, etablert i samarbeid med næringen, er den beste løsningen.

— Skolen må ha relevante studieretninger for våre virksomheter, det vil gjøre utdannelsen attraktiv og sikre kvalifisert arbeidskraft, presiserer Pettersen.

20 prosent håndverkere

De to kommunene Søgne og Songdalen har til sammen rundt 17.000 innbyggere, og 300 virksomheter innen bygg- og anleggsvirksomhet.

Fra venstre Rune Mykkletvedt, som gikk på det første kullet med industrimekanikere på Søgne videregående skole i 1998. Både han, Per Anders Skovly (18) og Lars Erik Eikaas (t.h.) er enige i at de små forholdene ved skolen bidro til trivsel og bedre læring. Foto: Janne Birgitte Prestvold

Nærmere 20 prosent av den yrkesaktive befolkningen arbeider innen håndverksfag. — Vi er håndverkerbygda framfor noen. Hvorfor busse ungdom i hopetall ut av kommunen for å gå på skole, når de har sin tilhørighet her? Her er et næringsliv som kan være tett på undervisningen, og bidra med høyaktuell kompetanse, påpeker Pettersen.

— Den største utfordringen vi ser neste år, er at det ikke er nok lærlinger, sier Arne Abrahamsen, som jobber med rekruttering til fagene.

Vi må hente fisken der den er, og det er på bygda. Med fare for å fornærme noen, er det derfra de beste nevene kommer. De har en tradisjon og yrkesstolthet for praktiske fag, sier han.

Nærhet forplikter

Tall fra fylkeskommunen viser at per i dag er 125 lærlinger tilknyttet ulike Søgne-bedrifter. Mur i Sør, med sine 50 årsverk, har til enhver tid fem lærlinger, og planlegger å ta inn en sjette.

Arne Abrahamsen i Mur i Sør er bekymret for rekrutteringen til håndverksfagene. - Nærhet til skolen og tilknytning til lokalt næringsliv er avgjørende for å lykkes, sier han. Foto: Janne Birgitte Prestvold

I Jens Try sin bedrift er forholdene mindre, han har kun kapasitet til en lærling av gangen.

— Alle mine lærlinger har kommet fra Søgne videregående skole. Når skolen er så nær forplikter vi oss til å støtte opp og ta ansvar, sier Jens Try.

I bedriftens verksted gir de tre tidligere elevene ved skolen sjefen rett i at mindre forhold gir best grunnlag for læring.

— Året i Søgne var det definitivt mest lærerike av mine tre år i utdannelsen, sier industrimekaniker Rune Mykkletvedt, som gikk på det første kullet i 1998. — I Søgne hadde vi to verksteder og var færre elever, så vi slapp å stå og vente hele tiden. Vi fikk mye mer arbeidstrening der enn på Kvadraturen, sier Lars Erik Eikaas, som var ferdig utdannet industrimekaniker for to år siden.

- Må tenke vekstkraft i hele regionen

Bjørn Erland, tidligere banksjef, nå Næringsforeningens forlengede arm i Søgne og Songdalen, mener fylkeskommunen også har et ansvar for å tenke i et regionalt perspektiv når de planlegger skolestrukturen i fylket.

— Søgne og Songdalen har 17.000 innbyggere til sammen. Plusser du på Tinnheia og Hellemyr med sine 7000, er befolkningsgrunnlaget for en videregående skole vest for Kristiansand oppe i 24.000, fremholder Erland.

— Det er langt mer enn både Mandal, Vennesla og Lillesand, som allerede har egne videregående skoler. Fylkeskommunen har også et ansvar for vekstkraften i andre regioner enn det sentrale Kristiansand, påpeker han.

- Men hva med de som vil gå på skole utenfor bygda?

— De som vil ut, kommer seg ut. Dette handler om å legge til rette for å rekruttere de som ønsker seg inn i praktisk rettet næring, i en region med ressurser til å legge til rette på en best mulig måte.