— Fra NOV til NAV, eller ikke?

Slik startet Kjersti Strøm Karlsen en Facebook-oppdatering, da hun hadde bestemt seg for å starte kafé. Oppstarten kommer etter at hun for under en måned siden havnet på feil side av linjen under nedskjæringene hos National Oilwell. Fra og med mandag drifter hun Kjerstis Kjøkken.

— Det er fint her, og vi har jo skjenkebevilliing. Man skal kunne sitte her med ei øl eller et glass vin, sier Karlsen.

Lengre åpningstid

Hun viser oss en lun bakhage til det gamle trehuset hvor Det Lille Konditori har holdt til. Torsdag kveld var den preget av sittegrupper og gløtt av sol. For med åpningstider fra 11 til 18 mandag, tirsdag og lørdag og til klokka 22 resten av uka med unntak av søndag, håper hun på besøk av et litt bredere publikum enn de som vanligvis går på kafé på dagtid.

— Jeg er aldri ute og drikker vin mellom ni og fem på en hverdag. Da er jeg jo på jobb. Eller, fremover er jeg vel alltid på jobb, men før var jeg på jobb i den tiden, sier Strøm Karlsen.

Kaffemaskinen kom på torsdag. Karlsen har gitt stedatteren baristarollen foreløpig. Foto: Torgeir Strandberg

Kafeen vil fra starten ha to hele stillinger, men vil utvide etter hvert som driften går seg til.

Variert meny

På innsiden av det gamle trehuset, som ble oppført på første del av 1700-tallet, er det innredet med sitteplasser i de to første etasjene.

Eidsvollsmannen Peder Johnsen bodde der på 1800-tallet og huset ble i den anledning fredet i fjor. Menyen i dag skal variere fra hjemmebakte kanelboller til lettere middager som supper og gryteretter, sier Strøm Karlsen.

Ble sagt opp

Hun ble innkalt til samtale med ledelsen den 7. september, og hun sluttet halvveis ut i neste uke.

— Det var en tung dag da jeg fikk oppsigelsen, men så jeg måtte bare hive meg rundt.

— Jeg tror vi må ta grep selv. Det hjelper ikke å grave seg ned, i hvert fall ikke for min del. Jeg har benyttet denne muligheten til å gjøre noe jeg har drømt om lenge. For det er jo en risiko, skal man tørre å ta opp lån eller ikke. Jeg tenkte at dette må jeg prøve og at jeg ville angret resten av livet, sier Strøm Karlsen.

NAV venter høyere ledighet

Fredag presenterte NAV ferske tall over antall ledige i Norge og i Agder. Totalt øker ledigheten i Aust- og Vest med omtrent 18 prosent. Totalt 5439 sto uten jobb i Agder-fylkene da vi gikk ut av september Avdelingsdirektør i NAV, Per Lund, sier arbeidsmarkedet på Sørlandet foreløpig er dynamisk. Flesteparten som mister jobben er tilbake på arbeidsmarkedet i løpet av tre måneder, ifølge Lund.

image1.jpeg Foto: Anders Martinsen

— Generelt ser vi at de som er aktive på arbeidsmarkedet raskt får jobb igjen. De som oppsøker og bruker nettverket sitt og samtidig ser litt utenfor Kristiansand, får det til. Mobilitet er et nøkkelord. Det er jobber også andre steder i landet, sier Lund, som legger til at han har erfaring med ingeniører fra Sørlandet har fått det til i eksempelvis Danmark.NAV har etter sommeren fått flere varsler om bedrifter som vurderer si opp ti eller flere mennesker enn under finanskrisen tilbake i 2009. Kunnskapsdirektør i NAV, Yngvar Åsholt, sier i en pressemelding at utviklingen gjør at de forventer at ledigheten vil øke raskere i høst enn den har gjort så langt i år. Arbeidsledigheten på Sørlandet er nå 3,9 prosent i Aust-Agder og 3,5 prosent i Vest. Landsgjennomsnittet ligger i september på 2,9, som er en økning på 0,2 prosentpoeng fra samme tidspunkt i fjor.

— Det er oljen som driver utviklingen, men vi ser også at tøffe tider i oljerelatert industri treffer andre næringer. Både transportbedrifter, konsulentselskaper og hoteller sliter mer enn før. Spesielt de som holder til på Sør-Vestlandet, sier Åsholt.