— Vi vet at det er flere nå enn før som opplever kroppspress, og at idealet har blitt mer ekstremt enn før. Hvor mange som blir syke av det, har vi imidlertid få tall på, forteller Solfrid Bratland-Sanda, førsteamanuensis ved Høgskolen i Telemark.

Hun har forsket på trening blant folk med spiseforstyrrelse, og fant i 2004 at 50 prosent av guttene i Oslo, i alderen 12-18 år, var misfornøyde med kroppen sin på en eller annen måte.

Økt kroppspress

— Det er nesten mer kroppspress hos guttene enn hos jentene. Det legges ut bilder på Facebook og Instagram hele tiden av gutter som trener for å se bra ut, sier Benjamin Boujar (20).

Sondre Mjåland (19) hjelper kompisen Benjamin Boujar (20) med å løfte vekter. Sommeren er høysesong for kroppspress og guttene mener at presset er verst på sosiale medier. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Ute er det sol og 27 grader, men sammen med Sondre Mjåland (19) skal han gjennom en streng treningsøkt på treningsstudioet Elixia.

Etter en kjapp oppvarming står Boujar med 32 kg på hver arm. De tror jentene har høyere forventninger om at guttene skal være godt trente, enn det de selv forventer av jenters utseende.

— Som gutt skal man ikke bare være tynn, man skal også være muskuløs. Da nytter det ikke bare å spise riktig. Man må også trene mye, og spesielt løfte vekter, sier Mjåland.

Deler på sosiale medier

For Boujar og Mjåland handler trening om å ha god helse, men mange har større fokus på utseendeeffekten.

— Det har blitt en trend å se trent ut på sosiale medier. Det fører til økt kroppspress, sier Boujar.

De er redd mange blir påvirket og lurt av misvisende reklamer.

— Selgere av proteinpulver reklamerer for eksempel med «sommerkroppen 2014» hvor en muskuløs mann står med en proteinboks i hånda. Mange blir lurt til å tro at det bare er noen piller som skal til, fortsetter Mjåland.

Unaturlig ideal

— Det har blitt en trend hos kvinner at «strong is the new skinny», men det er likevel fortsatt den ekstreme kroppen som er i fokus. Dette gjelder også for menn. Hvor idealet er å ha markerte muskler, sier Solfrid Bratland-Sanda.

Hos gutter og menn er fokuset rettet mot biceps, skuldre, mange og legger. Bratland-Sanda forteller at det ikke skal se ut som om man har jukset seg til musklene.

— Likevel er det unaturlig og ekstremt å se ut som idealet. Det er et kjempeproblem i samfunnet at den normale kroppen ikke er akseptabel lengre, sier hun.

Kan utvikle megareksi

En konsekvens av det økte presset kan være kroppsdysmorfobi, også kjent som megareksi, som er det motsatte av anoreksi.

— Det er en tilstand hvor man ønsker å bli størst mulig, og har en ekstremdiett med proteiner og trener mye styrketrening. Man ser seg selv i speilet som pinglete, mens man egentlig er stor og muskuløs. De som sliter med dette, bruker også ofte dop, sier Bratland-Sanda.

Utviklingen av megareksi henger ofte sammen med bakenforliggende årsaker som lav selvfølelse, mens de som er trygge på seg selv håndterer presset bedre.

— Derfor er det viktig at lærere, trenere og andre ledere i barne- og ungdomsarbeid som møter mennesker i vekstutvikling, hjelper de som føler kroppspresset til å distansere seg fra det.