Kampen for å beholde lokalsykehuset i Flekkefjord fortsetter for fullt. Tirsdagens deltok 800 på folkemøte i Ueneshallen. Foto: Torbjørn Witzøe
Leder for kirurgisk avdeling i Flekkefjord, Marcus Gürgen, frykter at kolleger skal si opp etter at det er skapt usikkerhet om sykehuset fremtid. Foto: Torbjørn Witzøe
Professor Bjarne Jensens budskap om at det ikke kan dokumenteres at store sykehus er mer kostnadseffektive eller gir bedre behandling slo godt an på folkemøtet i Flekkefjord. Foto: Torbjørn Witzøe
Kurt Stordrange stilte på folkemøtet fordi han mener det er viktig at Lister-regionen får beholde dagens tilbud ved sykehuset i Flekkefjord. Foto: Torbjørn Witzøe
Kampen for å beholde lokalsykehuset i Flekkefjord fortsetter for fullt. Tirsdagens deltok 800 på folkemøte i Ueneshallen. Foto: Torbjørn Witzøe

— Den gode oppslutningen viser hvor mye det betyr for befolkningen i regionen å beholde sykehuset.

Det sier tidligere ordfører Sigmund Kroslid, som er leder for aksjonskomiteen for bevaring av sykehuset i Flekkefjord. De 800 som tirsdag deltok på folkemøtet i Ueneshallen viste tydelig å sette pris på budskapet til professor Bjarne Jensen om at forskning viser at en verken sparer penger eller oppnår bedre kvalitet på behandlingstilbudet ved å legge ned mindre sykehus til fordel for store enheter.

— De som ønsker å legge ned lokalsykehus argumenter ofte med at pasienter foretrekker kvalitet fremfor nærhet. Men det beste er ofte også det som ligger nærmest, sa Jensen, og ble avbrutt av massiv applaus.

Kritiserte ledelsen

Leder for kirurgisk avdeling ved sykehuset i Flekkefjord, Marcus Gürgen, var ikke nådig i sin kritikk av ledelsen ved Sørlandet sykehus.

— Vi ser altfor lite til sykehusledelsen i Flekkefjord, og det som blir sagt om sykehuset her borte blir ikke fulgt opp. Etter at prosjektledelsen for Utviklingsplan 2030 gikk ut og anbefalte at det i fremtiden bare skal være ett stort sykehus på Sørlandet, er det ansatte i Flekkefjord som vurderer å si opp. Det blir ikke lett å erstatte disse, når det foreligger en anbefaling om å legge ned sykehuset etter 2030, tordnet Gürgen.Han er en av til sammen 14 overleger ved sykehuset i Flekkefjord som er rekruttert fra Tyskland.

— Jeg må bare si det har vært en tung tid for ansatte ved sykehuset. Det er den massive støtten fra befolkningen i Flekkefjord og nabokommunene som gjør at jeg fremdeles står her, fortalte han.

- Må ha is i magen

Klinikksjef Geir Bøhler som representerte sykehusledelsen i direktør Jan-Roger Olsens fravær, sa til Fædrelandsvennen etter folkemøtet at han lever godt med den krasse kritikken fra Gürgen.

— Vi må kunne tåle tøffe diskusjoner, men det må også gå begge veier. Det er jo i utgangspunktet flott at medarbeidere viser engasjement for sykehuset. Selv om bekymringen for rekrutteringen sikkert er reell, mener jeg likevel at en må ha is i magen. Det er tross alt noen år til 2030, og fremover blir det viktig å sikre at sykehuset i Flekkefjord fortsatt kan gi en optimal pasientbehandling, sier Bøhler.

Viktig arbeidsplass

Kurt Stordrange var en av de mange som hadde funnet veien til folkemøtet. Han er selv gift med en operasjonssykepleier ved sykehuset, og peker på viktigheten av de 400 arbeidsplassene.

— Vi har altfor dårlige veier i regionen til å kunne basere oss på å kjøre helt til Kristiansand eller Stavanger for å komme på sykehus. Til ordinær behandling er det også av stor verdi for befolkningen å ha et sykehus i nærområdet, sier han.

Innsamling

Aksjonskomiteen starter nå innsamling av penger til utstyr som sykehuset ikke selv har funnet budsjettmidler til. På folkemøtet kom også Flekkefjord Sparebank med en sjekk på 400.000 kroner. En mer symbolsk gave overrekte Jan Egil Omdal til Geir Bøhler, nemlig en lokalprodusert spekepølse med påskriften «Bevar Flekkefjord sykehus».