KRISTIANSAND: – Det gøyeste på skolen er fotball og gym, sier Tilija (8) og Roslan (10) Derbitchev på klingende kristiansandsk.

Både de to og broren Girik (7) stortrives og har mange venner på Slettheia skole. De spiller fotball og driver med karate på fritiden. Og som alle andre norske barn snakker de om hvem de skal leke med i ettermiddag.

I Norge på nåde Men hjemme i mottaket på Slettheia er situasjonen en annen. Der sitter mor og far, Bella og Ali, og minstemann Torpal (2) og lurer på hva fremtiden bringer. Familien fra Tsjetsjenia har fått sitt endelige avslag på søknaden om asyl i Norge. Nå kan de ikke anke flere ganger, hvis ikke de går rettens vei.

– Jeg skulle så gjerne hatt mitt eget sted. Å kunne ordne litt i hagen. Visst hva som skulle skje i morgen, hatt en jobb. Jeg har to hender og to bein, men får ikke jobbe fordi jeg ikke har norsk statsborgerskap, sier Bella frustrert. Både hun og mannen Ali snakker flytende norsk. Det har de lært selv, hjemme.

Tidligere denne uken varslet arbeids— og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen at han vil gjøre det lettere for barn som har vært lenge i asylmottak å få opphold i Norge.<EP>– Barns tilknytning til Norge skal tillegges større vekt enn i dag, sa ministeren.

Bella føler hun har hørt det før.

– Alle sier de skal ta hensyn til barn. Men de kan ikke bare skrive pent i avisen eller snakke på tv. Hvordan våger de å sende barn til fattigdom, eller i verste fall i døden? Men selvfølgelig vil vi ikke miste håpet, sier hun mens hun bærer inn et fat med hjemmelaget sjokoladekake.

Barna er ute på plenen og leker. De snakker norsk til hverandre.

Men om nettene orker ikke Girik sove med lyset av. Han drømmer om krigen hjemme i Tsjetsjenia. Også Tilija og Roslan er traumatisert av fortiden og husker mange skremmende historier fra krigen. Hvorfor, spør de, men mamma og pappa kan ikke svare. Nå er det to uker siden de fikk nok et avslag fra Utlendingsnemnda.

– Tenk om mamma og pappa dør når vi må reise tilbake. Jeg lurer på hvorfor det ble akkurat oss som må dra, sier Tilija tankefullt.

Måtte flykte Familien måtte flykte brått fordi faren var aktiv i motstandsbevegelsen i Tsjetsjenia. Han hevder han ble truet på livet av den russiske hæren.

– Da jeg kom til Norge, sa jeg ingenting om min deltakelse i krigen. Jeg trodde at det var nok i seg selv at vi var tsjetsjenere for å få oppholdstillatelse, sier Ali fortvilet.

Han har senere skrevet brev til Utlendingsnemnda der han ber om å få forklare seg på ny. «I korte trekk var jeg veiviser for en spesialstyrke som ble sendt inn for å oppheve blokaden av presidentpalasset i Grozny i 1995», skriver han.

Han fikk imidlertid ikke anledning til å forklare seg på ny.

– Vil det ikke være bedre å ta med barna tilbake?

– Det vil være veldig farlig for oss å komme tilbake til Tsjetsjenia, og det samme til et annet sted i Russland. Min mann har ingen plass å gjemme seg, jeg er hundre prosent sikker på at han vil forsvinne hvis vi drar tilbake, sier Bella.

– Det eneste jeg tenker på nå er hvordan det skal gå med barna. Kanskje er det bedre å forlate barna i Norge? De har glemt både russisk og nesten tsjetsjensk. Hvordan blir livet for dem der? undrer hun.

Torpal kryper opp på fanget hennes. Han har lært seg tre ord: nei, æsj og se.

– Vi sulter ikke, det gjør heller ikke mine barn. Men vi faller mellom alle stoler og vet ikke hva som skjer i fremtiden. Du kan ikke forestille deg hvor vanskelig det er, sier Bella.

FAKTA - Barns tilknytning til Norge skal tillegges større vekt ved oppholdstillatelse enn i dag. Det meldte arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen tidligere i uken.

— Spesielt barn som har vært over tre år i mottak, skal få ekstra hjelp.

— Over 400 barn har bodd lenger enn tre år i asylmottak i Norge.

— Familien Derbitchev fra Tsjetsjenia har bodd i mottak i Kristiansand i over fire år.

FAKTA - Konflikten i Tsjetsjenia - Tsjetsjenia blir erobret av Russland i 1858

— I 1991 blir Tsjetsjenia erklært som selvstendig republikk av nyvalgt president Dzokhar Dudajev

— I 1994 invaderer Russland området.

— Fredsavtale blir undertegnet i 1996. — I 1999 blir Tsjetsjenia invadert på ny.

— Det blir ved folkeavstemning avgjort at Tsjetsjenia skal forbli en del av Russland i 2003. — Krigen har trolig kostet nær 20.000 sivile livet. Minst 12.000 russiske soldater og politifolk er også døde.

Kilde: Aftenposten/NTB