KRISTIANSAND: Lekkasjer fra politiet til media blir i politidirektoratet sett på som et alvorlig problem. I et rundskriv til samtlige politimestere i Norge og sjefer for særorganene, understreker politidirektør Ingelin Killengreen at lekkasjer kan ødelegge politiets omdømme og gå ut over rettssikkerheten, ifølge P4. — Det som anbefales er at det utarbeides en instruks hvorledes politidistriktene forholder seg til media. En slik instruks er allerede i Agder politidistrikt. Men vi må bevisstgjøre den, sier politimester i Agder, Bjørn Hareide, til fvn.no.

Tror på åpenhet

Han mener at lekkasjer ikke er et stort problem på Sørlandet.

— Det er ikke noe spesielt her i forhold til andre distrikt. Det skjer tidvis lekkasjer fra politiet i Norge, men det er ikke noe spesielt for Agders del, sier han, og mener hans politidistrikt har en åpen holdning til media.

— Vi ser ingen grunn til å gjøre annet enn å henvise til instruksen. Vi tror på åpenhet, og er veldig fornøyd med den åpenheten vi har etablert. Det avverger en god del, sier politimesteren.

- Må forhindre

Avdelingsdirektør for informasjonsenheten i Politidirektoratet, Liv Merete Wiker, sier det er viktig å stanse lekkasjer av to hovedgrunner.

— Det er viktig fordi lekkasjer i siste rekke er et rettssikkerhetsspørsmål. Det svekker rettssikkerheten og tilliten til politiet fra publikums side, så det ser vi alvorlig på. Lekkasjer ikke nødvendigvis korrekt informasjon. Derfor må vi forhindre det, sier Wiker til P4. — Et felles trekk i de situasjoner hvor det ikke skjer lekkasjer er god ledelsesstruktur og sterk bevissthet om hvem som uttaler seg til mediene, sier Hareide.

Agder politidistrikt har den siste tiden etablert en krisehåndteringsplan ved operative hendelser. Ved store hendelser etableres et team av av politifolk som skal håndtere media.

— Vi er bevisst på hvem som kan uttale seg, og vi har et bredt spekter av ledere som kan uttale seg. Vi har også fått god respons på at vi er tilgjengelige for pressen, sier Hareide.