KRISTIANSAND: Voldsepisoden de to er dømt for, skjedde natt til 11. februar i år. Ifølge retten utøvde 18-åringen og 16-åringen grov vold overfor en 18 år gammel venndøl.

Før volden fant sted, skal offeret ha kommet borti en felles kvinnelig bekjent i trappeoppgangen til en leilighet i Vennesla sentrum. Retten finner det sannsynlig at de domfelte benyttet dette som et beleilig påskudd til å gå løs på 18-åringen, som de har forklart at de mislikte fra før.

Brudd rundt øyet

18-åringen ble deretter dyttet ned trappen, før han ble jaget rundt på parkeringsplassen. Retten finner det bevist at de to tiltalte stod for grov og uprovosert vold overfor 18-åringen, som pådro seg flere brudd rundt øyet og seks løse tenner. Etter overfallet ble 18-åringen sykemeldt i 14 dager.

Påtalemyndigheten ønsket å dømme 18-åringen til fengsel i 100 dager, og 16-åringen til 120 timer samfunnstjeneste. Retten finner det bevist at begge de tiltalte er skyldige i legemsbeskadigelse, og at de bør dømmes i tråd med tiltalen.

Kvalifiserer til fengsel

Ifølge dommen kvalifiserer volden til ubetinget fengselsstraff, men etter å ha tatt hensyn til de tiltaltes unge alder og generelle modningsnivå, settes straffen for begge to til samfunnsstraff i 120 timer.

Den 18 år gamle tiltalte tilsto volden umiddelbart overfor politiet, og avla også en uforbeholden tilståelse i retten. Dette har retten lagt betydelig vekt på, og ifølge dommen ville 18-åringen blitt dømt til 90 dagers ubetinget fengsel hvis ikke han hadde tilstått. 18-åringens vanskelige oppvekst har også spilt inn i formildende retning.

16-åringen dømmes til samfunnsstraff hovedsaklig på grunn av sin unge alder.