KRISTIANSAND: Naturvernforbundet i Vest-Agder har blitt kritisert fordi ryddingen rundt hytta kan ha ødelagt en del av artsmangfoldet. Leder av Norsk Zoologisk Forening i Kristiansand, Asbjørn Lie, var med for å se på området på Østre Randøya i går kveld.

— Like etter at vi overtok hytta, var området så gjengrodd at det var åpenbart at rydding måtte til, sier Roald Johannessen, som er medlem av Naturvernforbundet.

— Å rydde rundt hytta er greit, men det er måten det er gjort på i forhold til det biologiske mangfoldet som er galt, sier Lie, etter å ha sett området.

Naturvernforbundet i Vest-Agder, Grønn Hverdag og Kirkens Bymisjon leier hytta med en femårs kontrakt. Alle organisasjonene har vært med på ryddingen.

Levende dødt

Naturvernforbundet innrømmer nå at de kunne ha gjort ting annerledes.

— Vi visste ikke så mye om det biologiske mangfoldet rundt hytta, men tar til oss det vi hører fra Lie nå, sier leder for Naturvernforbundet i Vest-Agder, Torbjørn Fredriksen.

Der det før var tett krattskog helt opp til hytta, er det nå et åpent område. Nedenfor hytta, er det blant annet tatt bort noen store eiketrær, som er kappet opp til ved.

— Å ta eiketrærne var helt unødvendig. Man kunne heller tatt mer av krattskogen. I tillegg er det tatt bort mye dødt tre, som har et stort artsmangfold. Dette finner vi i forbindelse med naftalinskinn som er et belegg på trestammen, sier Lie.

Lie forteller at det er mye positivt med dødt tre, selv om mange synes det ser stygt ut og fjerner det.

— Det har en viktig funksjon i naturens evne til å fornyes. Vi finner blant annet mange sopptyper der. Dødt tre har mye liv i seg, sier Lie.

Samarbeid

Fredriksen og Johannesen lytter til Lie når de går rundt og ser på området.

— Vi synes det er flott at folk har engasjert seg i denne saken, og at de er interesserte i miljøet. Nå lærer vi av det vi hører om det biologiske mangfoldet i området, sier Fredriksen.

Også organisasjonen til Lie leier en hytte på Randøya, sammen med Norsk Ornitologisk og Norsk Botanisk Forening. I går ble Naturvernforbundet i Vest-Agder og Lie enige om å samarbeide videre om ryddingen i området, for å bevare mest mulig av artsmangfoldet.

— Blant annet hadde det vært spennende å samarbeide om å rydde for at den fredede arten kystlyngheia nedenfor hytta kan spre seg, sier Lie.