Dagfinn Høybråten med frue ankom like før 1000. Foto: MMS-foto: ELLING SVELA
Kransene ligger fra kisten til utgangen i Kristiansand domkirke. Foto: MMS-ELLING SVELA
De første deltakerne i begravelsen til Jon Lilletun har kommet utenfor Kristiansand domkirke. Foto: NETTKAMERA
De første gjestene er på vei inn i Kristiansand Domkirke klokken 0945. Foto: MMS-foto: ELLING SVELA
Siv Jensen og generalsekretær Geir Mo i Fremskrittspartiet er ankommet. Foto: MMS-ELLING SVELA

KRISTIANSAND: – Jon var som en bror for meg, sa stortingspresident Thorbjørn Jagland (Ap) i sine minneord i Jon Lilletuns begravelse fredag.Ordene sier alt om den respekt og godvilje Lilletun hadde i alle partier, ikke bare i sitt eget Kristelig Folkeparti. Derfor var også politikere fra alle politiske partier til stede ved begravelsen fra Kristiansand Domkirke. Fra regjeringen møtte mange statsråder, med statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i spissen. Alle kom de for å vise brobyggeren og medmennesket Jon Lilletun den siste ære.

– Jon Lilletuns bortgang er et stort tap for norsk politikk. Han var en brobygger, men for å være det må man ha interesse og respekt for andre mennesker. Jon var klok nok til å forstå at motpartens synspunkter også hører med. Derfor var han en raus person, sa Jagland.

– Jon ble som en bror for meg. Han ga meg innsikt i de verdier den kristne verden representerer, sa han.

Jagland mintes også Lilletuns humør og hans sterke engasjement på Stortingets talerstol.

– Det var aldri grunnlag for å klubbe ham ned. Jeg fikk heller lyst til å heie på ham. Humoren rammet aldri, den fremhevet alltid noe eller noen, sa stortingspresidenten.

Stor sorg

– Det er vanskelig å forstå at jeg ikke skal møte det varme mennesket, høre den varme latteren eller føre den gode samtalen lenger. Vi hadde alle håpet at kampen mot kreften skulle fått et annet utfall, sa statsminister Stoltenberg.

Han avslørte at han hadde mange fortrolige samtaler med Lilletun den gang de begge var parlamentariske ledere og hadde kontor ved siden av hverandre.

– Han kunne lytte og tie med det han fikk vite. Lilletun var bakkanalen, den som klarte å få i stand gode løsninger som alle kunne leve med. Han var raus og likte ikke den småligheten i politikken som skapte unødvendige skiller, sa statsministeren.

Døråpner

Nestleder i KrF Knut Arild Hareide holdt en sterkt personlig minnetale.

– Omsorgen for andre preget politikeren Jon Lilletun. Han kjempet for de svake. For Jon var ikke nestekjærlighet tomme ord, sa han.

Han sa at Lilletun var rotfestet i sitt kristne verdisyn, men aldri var redd for debatter,

– Han pakket ikke sine meninger inn i bomull, men han presenterte dem med et glimt i øyet. Han anerkjente andres meninger. Lilletun gjorde ikke krav på å sitte med fasiten. Jon var en døråpner der han kom. Han åpnet dører for KrF ut til folk og folks dører for KrF, sa Hareide.

Partileder Dagfinn Høybråten fremhevet Lilletuns ærlighet og at han aldri la skjul på sine svakheter.

– Jeg er selv det beste eksempel på at KrF ikke er plettfritt, siterte han Lilletun.

– En enkel mann fra landet

Alle minnet Lilletun som en person som alltid var seg selv, enten han var statsråd eller parlamentarisk leder. Selv karakteriserte han seg selv som en enkel mann fra landet.

Jon Lilletun kom fra små kår fra Vossastrand i Hordaland. Han flyttet til Kristiansand og ble stortingsrepresentant fra Aust-Agder. Da han døde, var han inne i sin fjerde stortingsperiode. Lilletun var nestleder i KrF i tolv år og ble parlamentarisk leder da Bondevik dannet regjering sammen med Høyre og Venstre i 2001. I Bondeviks sentrumsregjering var han kirke-, utdannings— og forskningsminister 1997-2001. Lilletun fikk en alvorlig kreftdiagnose for halvannet år siden. Han kom tilbake til Stortinget, men døde natt til mandag. Lilletun ville ha fylt 61 år i oktober.

Dessuten var nær familie til stede.

Under seremonien sang Jens Olai Justvik akkompagnert av Asbjørn Arntsen.

Etter begravelsen blir det minnesamvær i HiAs lokaler på Gimlemoen, ikke Oddernes menighetshus som først tenkt. Dette har også med publikumstilstrømningen å gjøre.