SØGNE: Det mener lederen av tjenesteutvalget i kommunen.

— Saken er så banal at hele landet ler av Søgne kommune nå. Det er stupid, hele greia, uttaler Roy Fardal (Frp) til Fædrelandsvennen.

Søgne-politikerne vil helst gjøre som de fleste i fylla - glemme hele greia. Onsdag ettermiddag vedtok utvalget, noe overraskende, å sette en tykk, sort strek over de tre advarslene - og forkaste rådmannens forslag om inndragning av skjenkebevillingen i to uker for restauranten i Høllen.

Dårlig skjønn

Fædrelandsvennen brakte mandag nyheten om at innehaver Morten Danielsen sto i fare for å tape en halv million kroner i omsetning som følge av tre advarsler.

Den ene kom etter at kommunens ansatte hadde nytt medbrakt under julebordet i 2004, et forhold han selv gjorde oppmerksom på. Pressen viet saken fete typer og mange spaltemeter. De to andre skyldtes frekke gjester, som smuglet henholdsvis en øl og en drink under jakken ut til terrassen.

— Det hele blir litt latterlig og uforståelig. Administrasjonen har vist null skjønn, sa Roy Fardal i møtet, og mante utvalget til å gjøre stikk motsatt - vise sunt bondevett.

Han mener alkohollovens strengeste straff først må anvendes ved skjenking av mindreårige, overstadig berusede eller utover skjenketiden.

Endrer reglene

De aller fleste var kritiske til saksbehandlingen, og fulgte opp med å beslutte at Søgnes alkoholpolitiske handlingsplan må omformuleres i en brennevins fart.

  • Høllen Brygge har jo ikke lov til å ransake gjestene, da må de tilkalle politiet. Vi har vedtatt en handlingsplan som er strengere enn alkoholloven, og saken må legges død, erklærte Bjørg Bjørsvik (uavhengig).

Bare Kristelig Folkeparti talte imot tilgivelse.

— De søker bevilling ut fra regelverket som foreligger, og er innforstått med det. Da må de forholde seg til dette, som med andre regelverk. Strengeste straff (14 dager, red.anm.) er kanskje ikke riktig, men de bør få en reaksjon, mente Håvard Severinsen, uten å overbevise andre enn seg selv.

Det entydige resultatet onsdag betyr at behandlingen i kommunestyret til torsdag ventelig blir en ren formalitet.

- Ganske fantastisk - Dette er egentlig ganske fantastisk, utbryter restaurantinnehaver Morten Danielsen da Fædrelandsvennen informerer ham om utvalgets frifinnelse.

Danielsen har drevet aktiv lobbyvirksomhet i uken som gikk, men hadde ikke regnet med så overveldende støtte fra politikerne.

— Jeg er særdeles fornøyd med dette utfallet. Om jeg hadde fått bare én dags inndragning kunne jeg ved neste advarsel mistet bevillingen for resten av skjenkeperioden - altså et helt år. Da hadde vi gått konkurs, meddeler Danielsen.

Innehaveren kan også glede seg over at skjenkeforbudet utendørs etter klokken 23.00 kan bli opphevet, noe som fremkom i møtet. I så fall slipper han å ha vakter som passer på at gjestene ikke tar med seg drikke ut på terrassen fram til stengetid klokken 02.00. En nyhet som naboer i Høllen neppe spretter champagnen for.