VENNESLA: — Mange tror vi er en mafia, men det er ikke sant. Vi er bare noen enkle, fattige tiggere, sier Paul Valentin, til Fædrelandsvennen tirsdag.

Se videoI en hytte på Wehustoppen camping i Vennesla bor Valentin og fire andre. De ser slitne ut etter en lang arbeidsdag, og det er såvidt de slipper Fædrelandsvennen inn i den enkle hytta.

Har du gode tips om tiggerne på Sørlandet? Send en mail til tips@fvn.no eller ring oss på 38 11 32 78.

VEHUSTOPPEN: Mens noen av tiggerne i Kristiansand bor i luksusleiligheter i Mandal, holder disse til på campingplassen på Vehustoppen. Prisen er 200 kroner natta, men de har prutet på prisen. (FOTO: Reidar Kollstad)

Kjøper billig mat

Valentin forteller at på én dag kan hver av dem tjene 150 kroner.

— Nordmenn er gavmilde, sier han.

Tiggerne kjøpet så billig mat som overhodet mulig, og spiser sammen. Hytte bor de i kun når pengene tillater det.

— Det er ikke så mye til overs etter at alt er betalt. Kanskjer bare 30-40 kroner. Og vi sparer hver eneste femti-øring for å ta med tilbake til Romania, forteller Valentin.

Blir spyttet på

Det er spesielt i helgene at tiggerne har mulighet til å tjene en slant ekstra, og det er som oftest da de selger blomster også. Men selv om helgene er de mest innbringende, er det også på fredags -og lørdagsnatta at de får mest kjeft.

— Det er veldig tøft. Vi er jo mennesker, vi vil ikke at folk skal se på oss som dyr. Noen sender oss stygge blikk og spytter på oss, forteller Valentin.

Mest av alt ønsker Valentin seg en jobb som gjør at han kan slutte å tigge.

— Det vi ønsker, er å få et sted å jobbe. Vi vil bli behandlet som mennesker, og ikke bli spyttet på, forklarer han.

SKAM: Paul Valentin skammer seg over å måtte tigge. Men sier han ikke har noe valg. (FOTO: Reidar Kollstad)

— En skam å tigge

Valentin har vært innom både Tyskland og Danmark før han turen gikk til Norge. Først til Oslo, før turen gikk sørover til Kristiansand.

— Vi så bare på kartet at det var en stor by her. Så reiste vi hit, sier Valentin.

Grunnen til at tiggerne valgte Norge var at de hadde hørt at det var et bra land. Valentin sier at de ikke vet når ferden går videre.

— Det er en skam å tigge, men jeg har ikke noe valg, sier han.