KRISTIANSAND: Den 24 år gamle mannen ble i Kristiansand tingrett nylig dømt til fengsel i tre år og én måned, hvorav to år og ti måneder ble gjort betinget.

Han stod tiltalt for å ha produsert ni falske 500-kronerssedler, og for å ha tatt i bruk tre av dem.

Skulle betale drinker

Mannen ble avslørt da han i mars i år brukte to av sedlene til å betale drinker i en bar i Kristiansand. Betjeningen fattet mistanke, og 24-åringen ble anholdt til politiet kom. Han nektet først straffskyld, men innrømmet det hele under politiavhør.

Sedlene ble produsert på en fargekopieringsmaskin hjemme hos foreldrene. 24-åringen har forklart i retten at han kopierte begge sidene av en seddel, og deretter klippet de ni sedlene til for å få best mulig resultat. Han brukte vanlig papir, og har selv forklart at sedlene «ikke så veldig ekte ut».

Et par uker før han ble pågrepet, brukte 24-åringen den ene seddelen til å betale for en drosjetur i Kristiansand. Dette skjedde i mørket midt på natta, og drosjesjåføren ble lurt.

Retten har lagt til grunn at fremstillingen av sedlene ble gjort forsettlig, og med hensikt å benytte dem som betalingsmiddel.

I tillegg til fengselsstraffen, er 24-åringen i Kristiansand tingrett dømt til å betale tilbake pengene til drosjesjåføren, samt å måtte tåle inndragning av fargekopieringsmaskinen som ble brukt.

— Amatørmessig

I skjerpende retning la tingretten vekt på at mannen gjennom sin utprøving av metoder har utvist et fast forsett, selv om retten også la til grunn at pengeforfalskningen skyldtes et innfall som mannen ikke forsto konsekvensene av.

Mannen beklaget det han hadde gjort, og fortalte i retten forrige uke at han i en periode kunne finne på ting hvor det ikke kom tilstrekkelig med motforestillinger.

«Retten har i formildende retning vektlagt at pengeforfalskningen fremsto som noe amatørmessig, og også at tiltalte har avgitt en uforbeholden tilståelse i saken», heter det i dommen.

24-åringen er ikke tidligere straffedømt.