KRISTIANSAND: — Hvis du skal i gang med større byggeprosjekter, bør du gi beskjed til byggmester tre måneder i forkant. Venter du lenge, har du problemer, sier Svein Ivar Ulrichsen, daglig leder i Elite bygg i Kristiansand.

Byggebransjen er en travel bransje for tiden. Aktiviteten i næringen er rekordhøy. Ikke siden 1982 har det blitt bygget flere boliger. I tillegg er etterspørselen etter hjelp til oppussing og nybygg stor. Men fremdeles er det mulig å få utført snekkerarbeid på kort varsel i Kristiansand. Enn så lenge.

— Det har vært stille en stund nå på grunn av snø. Nå begynner arbeidet å ta seg opp. Folk våkner fra vinterdvalen og får lyst til å pusse opp, bygge terrasser eller bygge ut. I mai og juni har vi veldig mye å gjøre, sier Stein Harald Krispinussen, daglig leder i Bico bygg og innredning.

Vår-eksplosjon

Firmaet får unnagjort små jobber på noen uker. Nå har de også kapasitet til større jobber. Men etter påske blir det mye verre.

— Vi forventer en eksplosjon i antall jobber etter påske. Hvis folk venter med å ta kontakt til etter påske, kan de bli nødt til å vente til august med større prosjekter, sier Krispinussen.

For alle store prosjekter er det en forutsetning at alle søknader er i orden i forkant. Den kommunale saksgangen kan ta minst like lang tid som det tar å vente på tømrere. Svein Ivar Ulrichsen i Elite Bygg er ikke bekymret for jobbmulighetene fremover.

— Det er ekstremt hektisk i byggebransjen for tiden. Ventetiden for å få håndverkere til større byggeprosjekter varierer nok mellom en og seks måneder. For mindre jobber kan det fort bli en måneds ventetid for vår del, sier Ulrichsen.

Hytte-hektisk

KLM-hus i Lyngdal anbefaler byggelystne folk å melde seg før vår-rushet begynner.

— Vi har tid til å ta større ting nå. Men hvis folk venter til etter påske, kan det blir verre. Da kan det bli snakk om månedsvis i ventetid, sier Bjørn Rom, daglig leder i KLM-hus.

Forholdene er vanligvis noe roligere på landet enn i distriktene.

— I storbyene kan det være veldig vanskelig å få tak i snekkere. Jeg har hørt at det er et års ventetid for eksempel i Stavanger, forteller Rom.

I områder med mye hyttebygging er håndverkerne travlere. Skal du bygge hytte i Mandals-området, må du ha god tid.

— Jeg må si nei til jobber. Jeg skal bygge fire fritidsboliger i Lindesnes. Det går mye i hytter. Hvis noen vil bygge ny hytte nå, kan jeg tidligst få gjort det i slutten av neste år. Mindre jobber kan jeg få gjort innimellom, sier byggmester Thore Theodorsen i Mandal.

Byggefirmaet Gustav Olsen AS har bedre tid.

— På større prosjekter er nok ventetiden mellom fire og fem måneder. Mindre prosjekter, som for eksempel oppussing av bad kan vi få gjort på ei uke. Skal du bygge på huset, må du vente en måned eller to. Etter påske øker aktiviteten, og da kan ventetidene bli lengre, sier Olsen.

mari.horve@fvn.no