Gulating lagmannsrett besluttet tirsdag at en eventuell ankesak – som alle venter vil komme – ikke skal starte 20. mars, slik det hittil har vært planlagt.

Advokat Trygve Staff – forsvarer for NOKAS-tiltalte Ridvan Halimi – sier til NTB at konsekvensen av dette standpunktet må bli at ankesaken utsettes til januar 2007. Han begrunner dette med at forsvarerne «har fylt opp høsten med alle mulige andre saker».

Avdelingsdirektør Erling Moe i Domstoladministrasjonen skriver i en pressemelding at ny dato blir bestemt etter ankefristens utløp, det vil si 10. mars. Moe vil ikke kommentere spørsmålet om en mulig utsettelse til 2007. Kritisk

– Gulating lagmannsrett utsetter tidspunktet for eventuell ankebehandling etter en samlet vurdering, der den korte tiden mellom ankefristens utløp og sakens planlagte start har hatt betydning. Forsvarerne og aktoratet har gitt uttalelser til retten før retten tok sin avgjørelse, heter det i pressemeldingen fra Domstoladministrasjonen.

Advokat Trygve Staff er kritisk til avgjørelsen om utsettelse, og mener det ville være mulig å gjennomføre ankebehandling i Gulating lagmannsrett før rettsferien starter, eventuelt med et avbrudd i ferien.

– Saksbehandlingsfeil

Advokat Marius Dietrichson – som forsvarer tiltalte Metkel Betew – opplyser til NTB at han er blant de forsvarere som har bedt om at ankesaken ikke måtte starte allerede 20. mars. Han er tilfreds med lagmannsrettens beslutning.

Dietrichson mener det er «relativt klart» at en rettssak i Gulating lagmannsrett ikke ville bli ferdig før rettsferien, og at det dermed måtte bli en lengre pause i forhandlingene.

– En slik pause av en slik varighet ville antakelig være en saksbehandlingsfeil, som ville kunne medføre en helt ny behandling. Det ville være ressurssløsing. Lagmannsretten bør ikke innrette seg slik at dommen må oppheves, sier Dietrichson.

Han legger også vekt på at det er tingrettens dom som vil være utgangspunkt for en anke, og at det med start 20. mars ville bli for kort tid til å forberede en anke.

Dietrichson har også et tredje argument:

– På dette tidspunktet har forsvarerne ennå ikke fått innsyn i alle saksdokumentene. Det spørsmålet må selvsagt avklares innen en ankesak kan begynne, sier han.