KRISTIANSAND: Konfliktrådet i Agder har hittil i år behandlet 269 saker, og med en gjennomsnittlig behandlingstid på 28 dager fra den dagen saken ble registrert. Avtalene som blir inngått innebærer for eksempel forsoning, erstatning eller arbeid, hele 93 prosent av de innfris på en tilfredstillende måte

— Når folk får bidra til å løse sin egen konflikt, så blir resultatet mye bedre, sier konfliktrådsleder i Agder Arne Værland.

Straffesaker og sivile

Konfliktrådet behandler straffesaker som normalt får betinget reaksjon, og sivile saker hvor folk selv ønsker megling. Konfliktrådet er et gratis tilbud til alle som ønsker en tredjepart i en konflikt. Rådet megler i alt fra nabokonflikter, hærverksaker til skilsmissekonflikter.

— Megling kan også være et supplement til straffesaker. For eksempel hvis jeg slår deg så hardt at samfunnet mener det bør straffes, så kan det fortsatt være behov for oss to å snakke sammen. For blant annet å komme seg videre, uten frykt for å for eksempel møtes igjen på gaten, sier Værland

En stor del av årsaken til avtale-suksessen tror Værland ligger i det individuelle:

— Sakene er like forskjellige som det mennesker er, det ser en lett på avtalene som blir inngått. Gjennom megling ansvarliggjøres folk i en sin egen konflikt. Vi hjelper de til å finne egne løsninger, sier Værland.

55 meglere

I Agder er det nå 55 meglere. Hvem som helst kan søke om å bli meglere, og det er konfliktrådet som godkjenner de.

— Vi ønsker trygge folk med ryggrad, og gir de opplæring og veiledning. De får et symbolsk honorar, men deltar på grunn av genuin interesse. Svært mange vil fortsette etter den første fireårs-perioden, fordi de synes det er så meningsfullt, sier Værland.

Konfliktrådet har tro på at stadig flere saker kan løses med megling.

— Vi ser jo at konfliktene er der og at det er ganske vanlig. Vi ønsker å formidle at det finnes metoder for løsning som er både enkle og fornuftige, sier Værland.