DEBATT: Hva mener du storken bør hete? Skriv ditt forslag nederst i artikkelen. Husk fullt navn.

MANDAL: Det har aldri vært observert storker i Norge så sent på året, ifølge fuglekjenner Finn Jørgensen. Han er sterkt bekymret for hva som kan skje med den svært sjeldne fuglen i våre områder.

— Fuglen venter på varme luftstrømninger slik at den kan komme seg langt opp før den starter på turen sørover til Afrika. Så lenge denne type luft mangler, kommer den seg ikke av gårde, sier Jørgensen.

I likhet med rovfugler, bruker den vingene aktivt i liten grad. Den glideflyr mye og trenger derfor varm luft for å holde seg oppe. Derfor unngår den havstrekninger, der den ikke kan lande.

Storken ble observert på Imesletta første gang forrige onsdag. Fuglen er utbredt i Øst- og Midt-Europa, og om vinteren drar til Afrika.

— Den må ha feilnavigert på vei sørover, sett dette jordet og landet her for å finne mat, tror Jørgensen.

Interessen for fuglen er voldsom. Det har vært folk helt fra Trøndelag som i ens ærend har kjørt ned til Mandal for å se på storken. Hver dag har det stanset masse folk for å studere dyret. For mange fugleinteresserte er det om å gjøre å få loggført så mange fuglearter som mulig som en del av hobbyen sin.

— Dette er fugleart nummer 321 jeg har sett, forteller Jørgensen, mens han ser storken gjennom en kraftig telelinse.

Den står stort sett i ro, spaserer bare litt rundt for å nappe til seg meitemark. - Kanskje dere burde fange den og sende den sørover?

Han humrer. - Nei, det har vi ikke tenkt på. Vi vil ikke klusse med naturen og lar den være i fred. Det beste hadde virkelig vært om den klarte å komme seg sørover for egen maskin.