LILLESTRØM: Kleveland varsler nå kamp mot strukturer som står i veien for likestilling mellom ulike livssyn.

– Sympati for Human-Etisk Forbund har jeg hatt helt siden tenårene, sier Åse Kleveland.

Hun gleder seg til å ta fatt på jobben i landets nest største livssynsorganisasjon etter statskirken.

Den tidligere kulturministeren og direktøren i Svenska Filminstitutet sto søndag opp før fanden fikk på seg sko, satte seg bak rattet og kjørte egenhendig fra Stockholm til Human-Etisk Forbunds landsmøte på Lillestrøm. Der ble hun enstemmig valgt til ny styreleder før hun rakk fram.

Kleveland forteller at hennes engasjement for Human-Etisk Forbund ble vekket i tenårene – i møte med bunnløs fattigdom og elendighet hun møtte på nært hold da hun som tenåringsartist turnerte i Asia.

– Jeg opplevde at fattigdommen ble opprettholdt av religion; at religion skapte strukturer som vedlikeholdt fattigdommen. Det opprørte meg så sterkt at jeg meldte meg ut av statskirken i 17-18 års alderen, forteller Kleveland.

Trodde ikke på Gud

Statskirken og kristendommen har hun hatt en avklart forhold til lenge, forteller hun.

Åse Kleveland karakteriserer barndomshjemmets holdning til kristendommen som distansert; men gjennom lengre opphold på Sørlandet i barndommen møtte hun mye religion, forteller hun.

Så mye at hun valgte å ikke konfirmere seg.

– Det var et bevisst valg. Jeg trodde ikke på Gud, sier Kleveland, som var eneste kandidat til vervet som ny styreleder i Human-Etisk Forbund.

Den tidligere kulturministeren har vært medlem av forbundet i 29 år, og er i dag direktør i Rikskonsertene.

Kleveland sier hun sa ja til vervet som ny styreleder fordi hun «vanskelig kan forestille seg noe mer meningsfullt å engasjere seg i».

Også kamporganisasjon

Åse Kleveland sier hun kommer til å fronte organisasjonen i en del saker, men i de aller fleste sakene blir det administrasjonsledelsens jobb å delta i debatter og stå fram i medier

– Ser du på Humanetisk-Forbund som en kamporganisasjon i dag?

– Vår grunnleggende oppgave er å tilby en alternativ livssynsorganisasjon. Det var denne rollen som fanget min interesse for Human-Etisk Forbund da jeg var i tenårene. Og slik tror jeg det stadig er for de aller fleste. Men så finnes det en del saker der religion etter vår mening står i veien for likestilling mellom ulike livssyn. Og der har vi en rolle som kamporganisasjon, sier Kleveland til NTB.