KRISTIANSAND: Gruppa på nettstedet Facebook hadde mandag nesten 550 medlemmer, og heter Berit 4ever.

— Det er helt vilt. Jeg skjønner ingenting, sier Tønnessen om gruppa til fvn.no.

I gruppa hagler det med godord om kantinebestyreren. Om hvor flink hun er til å huske navn, og å huske hva hver enkelt elev pleier å kjøpe. Og hvor hyggelig hun er.

— Jeg som er så beskjeden. Jeg gjør bare jobben min, sier Tønnessen.

Som i all sin kledelige beskjedenhet, måtte godsnakkes før hun samtykket i denne artikkelen. Neppe noen stor overraskelse det, for hennes mange kjente.

Hørte om gruppa på nærbutikken Nå skal 67-åringen bruke fritiden på å lære seg data, og få internettilkopling hjemme på Sødal. Hun innså det da hun nylig var på nærbutikken.

Der kunne en bekjent fortelle at hun har egen klubb på nettstedet Facebook. Gruppa har soleklart mange flere enn lokale toppolitikere nylig skrøt av i avisen.

Men Berit Tønnessen stiller ikke til valg av politiske slag. Hennes valg er tatt. Det siste av dem gjaldt avgang fra arbeidsplassen. Det er der hun har skaffet seg alle datavennene. Pluss mange flere, trolig flere tusen, ettersom de aller fleste av Kattas elever og ansatte gjennom et kvart hundre år vet hvem hun er.

- Hun vil etterlate seg et svært hull Katta-rektor Arne Rosenvold ser med vemod på at Tønnessen nå går over i pensjonistenes rekker.

— Hun har tatt en endelig beslutning, og jeg forstår henne. Men hun vil etterlate seg et svært hull i kantina, sier Rosenvold.

- Er du med i Facebook-gruppa?

— Ja, jeg er med i gruppa. Men jeg har ikke meldt meg inn i Berit 4ever, for jeg er ikke på Facebook, humrer rektoren.

Berit vet hvem de langt fleste av medlemmene i Facebook-gruppa er. Det er der hun utmerker seg gjennom sin enorme hukommelse. Det påstås at denne skolekantinebestyreren husker både ansikter og navn og årskull.

Dessuten har hun ikke bare ekspedert disse vennene. Titt og ofte har kloke Berit fått betroelser om så vel gode og dårlige eksamener som hell og uhell i kjærlighet.

Berit Tønnessen har aldri prøvd å endre på noen av dem. Til og med usunn mat og drikke, blant alt det sunne, har hun tilbudt fra kantinas hyller.

Selv hevder hun å aldri ha hørt et stygt ord fra noen av kundene.

Facebook-gruppa tok av Det er Ole Petter Knudsen, avgangselev fra Katta i 2006, som har opprettet Berit 4ever-gruppa på Facebook.

— Det var egentlig bare for de jeg gikk i klasse med i fjor. Men plutselig tok det av. Det var nok mange som hadde de samme minnene som oss, sier han til fvn.no.

Han forteller at det er en ganske enkel grunn til at han dannet gruppa.

— Blant alle som går ut av Katta, og som mimrer om hva de husker best, kommenterer ALLE Berit. De husker henne veldig godt. Hun gjorde så veldig mye for det sosiale på skolen. Hun var en koselig person i kantina, som brydde seg om andre, sier han.

Lærte å huske navn 21. juni har Berit sin siste dag bak disken, før avskjeden markeres på lærerværelset.

Berit het Haugland som jente da hun først jobbet i sin far Normanns butikk på Valhalla og senere i sin fetter Oddvars i Torridalsveien.

Det var i den skolen hun lærte kunsten å huske navn og ansikter.

Ektemann Hans Thomas fra Vennesla ble hun kjent med på folkehøyskole. Forholdet har resultert i tre barn og like mange barnebarn og et livslangt forhold til Frikirken.

Til høsten er Berit trolig å finne på Kongens Senter. Ikke som beboer, men som deltaker på datakurs. Da har hun trolig fått seg mobiltelefon også.

SLUTT: Berit Tønnessen slutter i Kattas kantine etter 25 år i jobben. Foto: Lars Hollerud