SONGDALEN: Mens Elin Laursen kjempet mot sin drapsmann i boligen på Nodeland, lette en politpatrulje forgjeves etter henne på Gimlemoen i Kristiansand.

— GPS-en på voldsalarmen hennes slo ut på Gimlemoen, i nærheten av Høgskolen i Agder. En mc-patrulje kjørte direkte fra Hellemyr. Men ingen ga seg til kjenne, og ingenting tydet på at noen skulle ha utløst alarmen der, sier lensmann Terje Pedersen ved Søgne og Songdalen lensmannskontor til fvn.no.

Ikke adresse

Også en patrulje fra Vennesla ble sendt mot Gimlemoen. I de dramatiske minuttene som fulgte, hørte polititjenestemenn ved Agder politidistrikts operasjonssentral at Elin Laursen kjempet for livet. Men de visste ikke hvor hun befant seg.

— Vi forsøkte å oppdatere signalene, men voldsalarmen slo fortsatt ut på Gimlemoen, sier Pedersen.

Politiet måtte dermed ty til et GSM-søk på voldsalarmen. Da slo den ut på en sender på Nodeland.

— Men vi hadde ikke noen adresse. Vi la imidlertid to og to sammen. Vennesla-patruljen, som hadde kommet til Sødal, ble omdirigert for å sjekke ut hennes bolig. Da de kom til stedet var hun allerede død, sier lensmannen.

Under ti minutter

Voldsalarmen ble utløst klokken 16.54 fredag ettermiddag. Drøye tjue minutter senere, like før klokken 17.20, ankom den første patruljen eneboligen på Nodeland. Siden Vennesla-patruljen befant seg på Sødal, like nord for Gimlemoen, kjørte de korteste vei gjennom Kristiansand og videre på E39 for å rekke fram til åstedet.

Hadde voldsalarmen slått ut på riktig sted, kunne mc-patruljen som befant seg på Hellemyr vest for Kristiansand vært på stedet på under ti minutter.

Hellemyr ligger om lag åtte kilometer fra åstedet.

— Mc-patruljen ville vært først på stedet om systemet hadde fungert som det skulle, erkjenner lensmann Pedersen.

Teknisk feil

Hvorfor voldsalarmen slo ut 15 kilometer unna stedet den befant seg, vet ikke politiet foreløpig. Men Elin Laursen var student ved Høgskolen i Agder på Gimlemoen, og voldsalarmen hadde trolig låst seg da hun var der tidligere i uken.

Ifølge Pedersen hadde ikke ustyret oppdatert seg på tre døgn.

— Hvis den blir gjemt bort, kan den ha problemer med å få kontakt med satellitten. Men dette må vi undersøke videre før vi kan trekke noen konklusjoner. Feilen ligger ikke på det menneskelige, men på utstyret, sier Pedersen, som ikke ønsker å spekulere i om Elin Laursen kunne vært reddet.

— Hva slags innvirkning dette ville hatt, blir bare spekulasjoner. Det må helsepersonell uttale seg om, sier han.

Den foreløpige obduksjonsrapporten vil være klar mandag.

Ikke trygg nok

Under pressekonferansen om drapet lørdag, opplyste Terje Pedersen at patruljen ikke hadde kjørt til feil adresse, men at han ikke visste hvilken vei den hadde kjørt til åstedet. Lensmannen innrømmer nå at han ikke var fullstendig oppdatert på de hektiske minuttene før Elin Laursen ble funnet drept.

— Jeg har ikke vært oppdatert på disse tingene rent operativt. Jeg fikk greie på at det tok lang tid, men hadde ikke satt meg inn i materien. Jeg har forhørt meg med operasjonssentralen søndag, sier han.

Pedersen erkjenner at en voldsalarm ikke er trygg nok.

— Dette er jo ikke absolutt trygghet, men det beste vi kan tilby, sier han.

Alle voldsalarmer er utstyrt med GPS som peiler posisjon via satellitt. De har også GSM som virker der det er ordinær mobiltelefondekning. Går brukeren inn i et bygg uten satellitt-kontakt, skal siste posisjon være registrert.