SONGDALEN: — Bakgrunnen for episoden dreier seg om at en elev har blitt ertet på skolen, og at de involverte skulle ta igjen med den som hadde ertet. Dette har fått utvikle seg, men det har ikke vært en grundig planlegging av anslaget, sier etterforskningsleder Jan Ove Thorsen ved Søgne og Songdalen lensmannskontor til fvn.no.

To inn til avhør

I løpet av tirsdagen hanket politiet inn ytterligere to ungdommer etter voldsbruken mot den 14 år gamle eleven ved Songdalen ungdomsskole. De to er en 17 år gammel gutt fra Songdalen og en 13-åring fra Kristiansand, som begge erkjenner å ha vært involvert i voldshandlingen mot 14-åringen på vei til skolen. 17-åringen innrømmer også å ha slått gutten.

I ettertid kom det også frem at ungdommene gikk til angrep på feil person. 14-åringen som ble jult opp var ikke involvert i ertingen som ungdomsgjengen var ute etter å hevne.

— Han la seg helt flat i avhør, og erkjente at han har vært med på dette. 17-åringen innrømmer å ha løpt etter 14-åringen, og slått ham. Gutten sier han i ettertid innså at de hadde tatt feil person, og er veldig lei seg for det som skjedde. Han er ingen hardbarka person, og ingen kjenning av politiet, understreker Thorsen.

13-åringen fra Kristiansand erkjenner å ha løpt etter 14-åringen, men han skal ikke ha slått eller sparket gutten.

— De åtte som er tatt inn, tilhører ikke noen organisert bande eller gjeng. De kommer heller ikke fra noe tungt belastet miljø, og beskrives av andre som ordentlige ungdommer. Adrenalinet har nok bare økt kraftig da 14-åringen kom seg avgårde, og de løp etter ham, sier Thorsen.

Flere pågripelser

Etterforskningslederen mener trusselbildet har endret seg drastisk fra forrige onsdag, da saken ble kjent. I starten fryktet både skolen og politiet at det dreide seg om en organisert og voldelig gjeng. Dette avviser nå politiet helt.

Onsdag ettermiddag snakket politiet med ytterligere to personer de mener var involvert.

— Vi tror nå vi har fått tak i alle som var med på å banke opp 14-åringen, sier Thorsen.

Ifølge Thorsen har politiet nå fått et ganske klart bilde av hva som skjedde.

— Slik det ser ut nå var de kun ute etter å skremme, og at ting gikk litt over styr. Det synes uansett klart at dette ikke var planlagt. De yngste som var med har nok heller ikke helt skjønt hva de har vært med på, sier han.

Forliksrådet

Thorsen ønsker ikke å spekulere for mye i hva slags straffereaksjon de åtte kan vente seg. To av de åtte personene er under den kriminelle lavalder, og kan ikke straffeforfølges. De fem andre er i alderen 15 til 17 år.

— Et alternativ kan være tilståelsesdommer i tingretten. Et annet utfall kan være at saken går til konfliktrådet. Det betinger at partene er interessert i dette, sier Thorsen.

Ifølge Thorsen har 14-åringen og hans familie gitt uttrykk for at de er positive til en forsoning.

Saken vil nå bli oversendt en politijurist som skal vurdere om det skal tas ut tiltale mot noen av de involverte.

Politiet vil ikke begjære noen av de involverte varetektsfengslet.

— Etter vårt syn foreligger det verken fare for bevisforspillelse eller noen gjentakelsesfare, sier Thorsen.

Disse er så langt siktet, eller hanket inn av politiet:

Siktet: (Disse ble pågrepet av politiet)

  • 15 år gammel jente fra Songdalen (Utsatt for erting)

  • 16 år gammel gutt fra Songdalen (Bror til 15-åringen)

  • 16 år gammel gutt fra Kristiansand (Venn, bekjent)

  • 16 år gammel gutt fra Kristiansand (Venn, bekjent)

Kalt inn: (Møtte selv på oppfordring fra politiet)

  • 17 år gammel gutt fra Songdalen (Bror til 15-åringen)

  • 15 år gammel gutt fra Kristiansand (Venn, bekjent)

  • 13 år gammel gutt fra Kristiansand (Venn, bekjent)

Tatt inn til avhør: (Under kriminelle lavalder)

  • 13 år gammel gutt fra Kristiansand (Venn, bekjent)