KRISTIANSAND: — Det er svært viktig at slike narkotikakanaler blir tettet. Vår prioritet er å ta leverandører, bakmenn og grossister som tjener penger på narkotikavirksomheten. Vi er stolte over at vi har avdekket denne smuglerruten i fjor høst, sier Birger Tvedt, leder for avsnittet for organisert kriminalitet i Agder politidistrikt.

Nedgang

Han forteller at politiet i en lang periode etter beslagene av drøyt ti kilo amfetamin og varetektsfengsling av de sentrale personene, merket en kraftig nedgang i mengden av amfetamin på gata.

— Det var gledelig. Men amfetaminen har kommet igjen. Vi har tatt fem kilo som kom med andre litauere og gjort noen andre beslag. 18 kilo amfetamin ble tatt av tollvesenet tidligere i år på kaia i Kristiansand. Det skulle til Bergen. Det er et jevnt sig av narkotika, sier Tvedt.

De fleste av de 116 tiltalte i kjølvannet av saken, er dømt for mindre alvorlige narkotikaforhold.

To møter ikke

Mandag starter saken mot ti av de tolv hovedmennene i saken. Aktoratet vil føre bevis for at litauerne har vært i landsdelen sju ganger. De er tiltalt for å ha innført minst 25 kilo amfetamin. Politiet tror det har vært mer.

I går ble det kjent at to av de tiltalte ikke møter i Arendal mandag. En 51-åring fra Søgne fordi han har vært utsatt for en trafikkulykke og en 21-åring fra Kristiansand fordi politiet ikke har fått forkynt stevningen for ham.

— Det vil reises separat sak mot disse senere, sier statsadvokat Jostein Johannessen.

Hynnekleiv-depot

Amfetaminen fra Litauen flommet til hele landsdelen, pluss Telemark, Stavanger og Bergen. Et depot ute i skogen på Hynnekleiv på grensen mellom Birkenes og Froland har vært sentralt.

— Vi fant både amfetamin og emballasje av samme type som har gitt oss et bilde av omfanget, sier Tvedt.

En grossist (22) i Kristiansand, opprinnelig fra Balkan, har vært den sentrale mottakeren lokalt av stoffet.

— Han har hentet ut stoffet porsjonsvis flere ganger fra depotet og fått folk til å kjøre for seg, sier Tvedt.

Jobbet seg bakover

Avsløring av et mindre narkotikaforhold på gatenivå, førte politiet på sporet av ligaen fra Litauen og mottakerapparat på Agder.

Politiet avdekket leddene hele veien tilbake - bortsett fra produksjonsstedet. De avdekket hvem som brakte det fra ferjebyen Paldishi i Litauen via Stockholm til Sørlandet, hvem som skaffet stoffet i Litauen (tiltalt 32-årig litauer), hvem som pakket og preparerte det (34-åring) og de som transporterte det (32 og 41 år).

Stoffet har blitt smuglet til Norge i ulike biler hvor stoffet var skjult i drivstofftankene.

Organisert krim

De seks litauerne er tiltalt for å tilhøre en organisert kriminell gruppe. Blir de funnet skyldig i dette, vil de få skjerpet straffene. Strafferammen er 21 års fengsel.

På Sørlandet er Bandidos-miljøet i Kristiansand forsøkt domfelt for organisert kriminalitet, men ble ikke det i retten.

Fikk ekstra penger

Agder-politiet hadde ikke klart å avdekke denne narkotikakanalen med egne ressurser, men fikk øremerkede midler fra Politidirektoratet for å avdekke organisert kriminalitet.

— Med hjelp av omkring 800.000 kroner i ekstra midler lyktes vi i å avsløre den organiserte litauerligaen, sier Tvedt.