Hvilke kommuneslagord synes du er best? Gi din stemme på hovedsiden til fvn.no!

KVINESDAL: — Å bruke 50 millioner kroner på å bygge denne flotte 18 hulls golfbanen langt ute i ødemarka viser hvor vågale vi er i Kvinesdal, sier kommunalsjef Jostein Røyseland.

Han trekker også fram evangelisten Aril Edvardsen, mesterkokken Trond Moi, rallycrosskjører Ludvig Hunsbedt og operasanger Silvia Moi som eksempler på kvindøler som lever opp til minst ett av adjektivene i kommunens slagord; «Vakker, vennlig, vågal».

Kvinesdals slagord ble til i forbindelse med at daværende natur- og næringssjef Jostein Røyseland i 2002 skrev en prosjektoppgave om merkevarebygging på BI.

— Jeg ba et større utvalg kvindøler krysse av de adjektivene de mente beskriver kommunen best. Det ferdige slagordet ble dermed en beskrivelse av hvordan innbyggerne selv oppfatter Kvinesdal, sier Jostein Røyseland.

Stolt

Ordfører Odd Omland er stolt av kommunens slagord, og bruker ofte dette i taler. Han sier alle kan se at det er vakkert i Kvinesdal og at innbyggerne er vennlige. Det vågale beskriver både kvindølenes mot til å satse uten frykt for å dumme seg ut eller ikke å lykkes.

Kommunen bruker slagordet i alt fra turistbrosjyrer, brevark til kommunens internettside. Rådhusveggen prydes også av et stort banner med påskriften «Vakker, vennlig, vågal»

Nabokommunens slagord «Sirdal - meir enn ryper» indikerer ikke at det også bor menn i kommunen, men at kommunen har mye å by fastboende og turister. Sirdal har for øvrig tre ryper i kommunevåpenet.

— Kanskje er slagordet vårt litt på kanten, men det tror vi bare vil få flere til å huske det, sier rådmann Kjell Arvid Berland i Sirdal.

Ikke i Vennesla

Industrikommunen Vennesla nord for Kristiansand har ikke noe slagord. Ordfører Torhild Bransdal sier hun heller vil være uten slagord enn å velge et som ikke er godt nok gjennomtenkt. Hun utelukker likevel ikke at også Vennesla skal få sitt slagord.

Reklameguru Ingebrigt Steen Jensen sier at et slagord isolert sett har liten verdi, men at det kan ha god effekt om det skal brukes til å kommunisere ut et budskap.

— Det er viktig at et slagord har en mening. Kommuner bruker ofte slagord til å sammenfatte en visjon, og da kan slagord ha en funksjon internt for at organisasjonen lettere skal nå de mål den setter seg, sier Ingebrigt Steen Jensen.

Les mer om slagordene i Fædrelandsvennens papirutgave onsdag.