OSLO: Ifølge reglene skal ikke kjøretøy som veier mer enn 3,5 tonn, kjøre fortere enn 80 kilometer i timen, selv om fartsgrensen på veistrekningen er høyere. Langt over halvparten av sjåførene blåser i denne regelen, viser undersøkelsen.

Vegvesenet har også målt farten i snøvær på motorveier. Her kjørte tunge kjøretøy 10-15 kilometer i timen fortere enn personbiler, og vogntogene ble oftest registrert i venstre felt.

– Vi lagde undersøkelsen fordi vi var klar over at farten til tunge kjøretøy var veldig høy. Men en ting er så si det, noe annet er å dokumentere det, sier Finn Harald Amundsen, seksjonsleder i Statens vegvesen, til Aftenposten.

Politiet er ikke glad over resultatene fra undersøkelsen.

– Disse tallene er ikke hyggelige. Dette er tunge kjøretøyer, derfor er det satt en grense på 80 kilometer i timen for dem, sier, sier konstituert UP-sjef Roar Skjelbred Larsen.

Ifølge Vegvesenet er tunge kjøretøy innblandet i en økende andel av ulykker som skjer i samme kjøreretning. Antall ulykker i forbindelse med feltskifte og påkjøring bakfra har økt. Amundsen mener dette skyldes mer tungtransport på veiene, men også mer hastverk.

Norges Lastebileier-Forbund mener høyt tidspress fører til ulovlige hastigheter.