KRISTIANSAND: — Du trenger ikke å reise noe annet sted i Agder, heller. Alle er tomme for 60-litere, sier butikkekspeditøren til fvn.no da vi kommer for å kjøpe 20 vedsekker til høstens kraftanstrengelse: Vedhogsten.

— Jeg tror vi går mot en avvikling av ved i løs vekt, trenden er å legge egen ved i vedsekker, sier han. Felleskjøpet selger vedsekker vevd i slitesterkt pakkebånd, og de gamle striesekkene er en saga blott.

Felleskjøpet har bestilt inn nye paller med vedsekker, da Ola og Kari Sørlending helt åpenbart har bestemt seg for å beskatte egne skogholt for ved denne høsten.

— Det er mulig det er bestilt inn for lite vedsekker, men jeg tør ikke si noe om det ennå, sier butikkekspeditør Terje Bentsen hos Felleskjøpet, Sørlandsparken.

- Ville tilstander

Allerede for en måned siden var de mest framsynte kundene på tråden til vedselgeren Rune Harbones. Da var vedlageret hans foran Storheia på Dalane tømt. Det er bare tompaller og fliser igjen.

Han hadde da solgt 40 mål furuved, det vil si 80 paller med 1.500-liters sekker, for 1300 kroner målet. Det eneste han sto igjen med, var to paller som ikke er salgbare, fordi presenningen blåste av, og veden ble våt.

— Har du inntrykk av at folk hamstrer ved i frykt for høye strømpriser?

— Ja. Det er tydelig. Jeg kunne solgt alt jeg ville av kvalitet. Jeg har inntrykk av at folk har gått helt av skaftet, sier han.

Nå fyller han opp vedlageret sitt, og begynner utsalg over nyttår.

— Du er ikke fristet til å presse prisene?

— Nei, vi har faste kunder, og har holdt de samme prisene i fire år. Men jeg har måttet stenge nettsidene mine, for pågangen var helt enorm.

Har så det holder

Flere av vedselgerne, som fvn.no tok kontakt med etter annonse i avisen, har ved så det holder. De fleste selger imidlertid til privatpersoner.

— Jeg har hatt 10 stk som har ringt etter annonsen, men flesteparten av disse ringer i første omgang for å sjekke prisen, sier en av vedselgerne til fvn.no.

Han har sin første vedannonse i avisen i dag. Han opplever at folk er kresne når det gjelder pris, og at mange avventer vedkjøp på grunn av den milde høsten.

— De sitter å venter på at det skal komme andre annonser, mener han.

Hva går det mest av hos deg?

— Bjørk og eik er omtrent det samme, men han holder en knapp på bjørken.

Selger ut alt Han forklarer det med at bjørken er lettere å tenne opp, og at eiken trenger lenger tid på å tørke enn bjørka. Til tross for at han har en god del ved igjen, bekymrer han seg ikke.

— Jeg har aldri problemer med å selge den veden jeg har. Jeg har solgt endel til naboer og faste kunder, som ringer hvert år.

Men ellers har han inntrykk av at den faste kundekretsen endres fra år til år.

— Det kan virke som at folk mister telefonnummeret mitt fra år til år, humrer han og antar at folk bare ringer etter ved, der det dukker opp.

Og skal en tro flere av vedselgerne vi var i kontakt med, blir det flere av dem den nærmeste tiden.