KRISTIANSAND/BERGEN: En fersk meningsmåling Opinion AS har utført for Bergens Tidende blant Frp-sympatisørene, viser at innvandringsspørsmålet er en viktig årsak til partitilhørigheten.

På Agder er hver tredje stemmeberettigede klar for å gi Frp makt ved neste valg, men meningsmålinger skremmer ikke Arbeiderpartipolitikeren.

— Det er jo slik Frp driver stemmesanking, de går bare ut og sier noe lettvint som ikke kan gjennomføres. Men reelt sett vinner de ikke fram under voteringer i Stortinget. Det er forskjell på meningsmålinger og reelle valgresultater, sier Rolf Terje Klungland (Ap).

Han mener likevel det er grunn til å være på vakt mot den økende tilslutningen til Fremskrittspartiets innvandringspolitikk.

— Det er sterke krefter på Sørlandet som historisk har gitt drivstoff til rasisme og fremmedfrykt. Det skal vi ikke kimse av, og der har vi en jobb å gjøre, sier Klungland.

På generelt grunnlag svarer de spurte i meningsmålingen at Frp har den beste politikken, og at partiet «nå må få prøve seg», skriver BT. Klungland mener den jevne velger på Agder lett gjennomskuer populismen:

- Fremskrittspartiet er jo stiftet for å motarbeide de verdiene vi har i Norge. De er det partiet på Stortinget som fremmer flest lovforslag for å endre norsk lovgivning. De er partiet i mot offentlige innngrep og for lavere skatter, men de har en økonomisk politikk som - satt ut i livet - vil gi oss noen gedigne skatteskjerpelser, hevder Klungland.

I meningsmålingen fra Opinion svarer respondentene at skatte- og avgiftspolitikk betyr lite. Bare 7 prosent av Frp-erne i undersøkelsen nevner at dette er utslagsgivende. Da partiet ble stiftet av Anders Lange i 1973, var kampen mot høye skatter og avgifter en av grunnpilarene.

Heller ikke den sterke markeringen av eldrepolitikk og annen velferdspolitikk blir nevnt av flere enn 7 prosent som hovedgrunn for å støtte Frp. En litt større gruppe, 9 prosent, setter mest pris på at Fremskrittspartiets folk snakker forståelig og tydelig.

— Meningsmålinger er som sagt ikke noe annet enn meningsmålinger. Jeg tror ikke Fremskrittspartiet kommer over 50 prosent, men gjør de det, søker jeg politisk asyl i Nord-Korea, sier han.

— Tror du de vil slippe deg inn, da?

— Tja, det gjenstår å se.