VENNESLA: – Vi har pågrepet to personer som vi mistenker for å selge narkotika, og fulgt opp med pågripelser av ti som vi mener er kunder av disse to. De ti er mistenkt for kjøp og bruk av narkotika, sier Arne Sundvoll, politioverbetjent ved Vennesla lensmannskontor.

Det var i slutten av forrige uke Vennesla-politiet rullet opp saken. Politiet i Kristiansand pågrep en av de antatte langerne som er i begynnelsen av 20-årene, og leiligheten hans i Vennesla ble ransaket. Der fant politiet blant annet 70 gram hasj.

– Det er et litt stort beslag i denne sammenhengen. 70 gram er en del mer enn brukermengde, fremholder Sundvoll.

Politiet konsentrerte seg så om miljøet rundt mannen, og hanket inn ytterligere 11 personer i løpet av onsdag til fredag i forrige uke. En av disse 11 mistenkes også for å selge narkotika. Samtlige av de pågrepne er fra Vennesla.

– Vi har beslaglagt hasj, amfetamin og legemidler. Et par av de yngste vi pågrep er i ungdomsskolealder, og her er barnevern og skolen allerede koblet inn, forklarer Sundvoll.

En del av gjengen var kjent av politiet, men politiet kom også over noen som de ikke hadde vært i kontakt med tidligere.

– Vi setter inn mye ressurser på miljøer der det er nyrekruttering for å forebygge, forteller Sundvoll.

– Er det mye å ta 12 personer på tre dager i Vennesla for narkotika?

– Dette er ikke noe sjokkerendes i det hele tatt, det er kun snakk om at vi har tid til å gå inn i slike saker. Men en ny ungdom i dette miljøet er en for mye, og dette er en tragedie for den enkelte, mener Sundvoll.

Sundvoll er helt klar på at dette ikke omfatter hele narkomiljøet i Vennesla.

– Så heldige er vi ikke. Dette er langt fra alle. Vi ser ingen stor økning i antall brukere. Men det virker som de som bruker narkotika eksperimenterer med flere stoffer, og blir tyngre brukere raskere enn før. Miljøet er altså blitt hardere, sier Sundvoll.

Ifølge Kripos' narkostatistikk for 2005 lå antallet beslag i Norge på samme nivå som i 2004, mens mengden beslaglagt narkotika er halvvert. Beslag av ecstasy og heroin har gått kraftig ned, mens det er en økning av hasj-, amfetamin— og kokainbeslag i forhold til 2004.