KRISTIANSAND: — Jeg liker best å ha nugatti på skiva, men det er bare på lørdager, sier Andrea Bergmann (3), og strekker seg etter en agurkbit.Det er lunsjtid i Ravnedalen barnehage, og bordet er dekket med rundstykker, pålegg og grønnsaker. Ungene kan velge mellom leverpostei, ost, makrell i tomat, kaviar og kjøttpålegg. Syltetøy hører til sjeldenhetene og sjokoladepålegg får de aldri.- Hvis man spiser nugatti hver dag kommer det hull i tennene, forteller Kaisa S. Eide (5).Flere av de andre barna nikker, og det er tydelig at de er fornøyde med dagens meny.- O,7 melk er best, sier Emil S. Eide (6).Fædrelandsvennen antar han snakker om ekstra lett melk med 0, 7 prosent fett, men Emil er ikke sikker.- Jeg vet ikke helt hva de tallene betyr, sier han og spiser ubekymret videre. Populært med grønnsaker

— Vi har kuttet ut matvarer med mye sukker i, og bruker grønnsaker i større grad enn før. I begynnelsen var noen av barna skeptiske, men nå er det kjempepopulært med gulrøtter, paprika og agurk. Hvis en av ungene smaker, så vil gjerne de andre også, forteller Ragnhild Aasen Thomsen, pedagogisk leder i Ravnedalen barnehage.Barnehagen serverer hjemmebakt brødmat to ganger i uka, de andre dagene er det havregryn med melk og forskjellige varme retter. I tillegg har barna med nistepakke og frukt.- Vi har to måltider om dagen, pluss at noen tar med frokost. Ved å fokusere på kosthold, håper vi at det vil være med på å gi barna gode matvaner. Men det er foreldrene som har hovedansvaret, og vi legger oss ikke opp i hva ungene har på nista, sier Aasen Thomsen.Jesper Daland (6) vil gjerne ha syltetøy på brødskivene.- Men det er godt med makrell i tomat også. Vi kan ikke spise masse sukker, for det er ikke bra, sier han. Ikke ekstreme

Tidligere ble det servert is og kake når det var bursdagsfeiring i barnehagen, men nå er rutinene endret.- Vi prøver å legge vekt på andre ting enn mat, og feirer med samlingsstund, bursdagshilsener og krone. I tillegg har vi en godteriboks med forskjellig innhold, for tiden seigmenn. Den som har bursdag får dele ut en til hver. Noen av foreldrene syns det var rart da vi kuttet ut kaka, men nå er de positive. Og faktisk er det ikke et eneste barn som har etterlyst den gamle ordningen, forteller den pedagogiske lederen.Hun mener det er viktig at fokuset på å spise riktig, ikke går for langt.- Det må være lov å spise kake av og til, og om sommeren koser vi oss med ispinner. Vi prøver å ha grønnsaker til de varme måltidene, men det blir litt pizza og pølser også. Vi må ikke bli helt ekstreme, uttaler Aasen Thomsen.susanne.egenes@fvn.no