KRISTIANSAND: Prisen er beregnet ut fra en gjennomsnittlig " kjernefamilie-bolig" med en verdi på 1,6 million, og boligareal på omkring 135 kvadratmeter.

Historisk prisvekst

— Jeg kan ikke huske i min tid på Sørlandet at vi har hatt en så kraftig prisvekst på eneboliger som vi hadde de to siste kvartalene i 2005. Som regel er den største økningen i de to første kvartalene. Det er sjeldent at man har et så kraftig "byks" på høsten, sier eiendomsmegler Espen Solum hos Eiendomsmegler1 i Kristiansand.

Tall fra SSB viser at boligprisen på eneboliger i Vest-Agder økte med hele sju prosent fra 3. til 4. kvartal. Dermed havner Vest-Agder blant fylkene i landet med størst økning i denne perioden.

— Prisveksten er basert på tallmateriale fra 153 omsetninger i den perioden. 89 av disse salgene var i Kristiansand, men det er ikke tatt hensyn til beliggenhet. Det er et gjennomsnittlig tall for hele Vest-Agder, sier Inger Monsrud ved Statistisk sentralbyrå.

Få selgere

Espen Solum tror det er tre hovedårsaker til det store prisløftet i Vest-Agder.

— Det har vært et relativt lite utvalg av boliger. Da blir det en ubalanse i markedet. Mange vil kjøpe bolig, mens få vil selge. Samtidig var det et forsiktig salg av boliger i sommer. Dermed ble det et større trykk når markedet kom i gang igjen. I tillegg har det festet seg en tro på at vi får en lav rente fremover, sier Solum til Fædrelandsvennen.

Også prisen på blokkleiligheter hadde en pen økning i årets siste kvartal. Her var prisøkningen på 6,5 prosent. Prisøkningen på småhus var 4,5 prosent i samme periode.

Unormal start

I hele Norge økte boligprisene i gjennomsnitt 0,9 prosent fra 3. til 4. kvartal i fjor. Ser man bort fra de normale sesongsvingningene, steg prisene med to prosent. Det betyr at boligprisene økte mer enn normalt mot slutten av året.

På et år var den gjennomsnittlige prisøkningen på 7,8 prosent fra 4. kvartal i 2004 til 4. kvartal i 2005. Størst prisvekst var det i 1. kvartal i fjor med 4,9 prosent.