Kvinnene deltar i et internasjonalt forskningsprogram mot livmorhalskreft. En av forutsetningene for å delta i studien er at kvinnene ikke kan ha hatt flere enn fire seksualpartnere. Ved å gjøre kjent hvem som deltar i studien, blir det dermed også kjent at kvinnene maksimalt har hatt fire sexpartnere, skriver Teknisk Ukeblad.

SINTEF-ledelsen legger seg flate.

– E-posten ble sendt ut ved en glipp som vi virkelig er lei oss for. Dette er et klart brudd på våre interne rutiner, og vi har begynt å sende ut beklagelser til dem som har mottatt e-posten. Jeg har stor forståelse for at deltakerne kan føle seg fortørnet av å miste anonymiteten, sier forskningssjef Finn Egil Skjeldestad i SINTEF Helse.

Også Datatilsynet reagerer på utsendelsen av e-posten.

– Det er nok en del som vil synes det er svært stigmatiserende at slike intime opplysninger blir sendt til alle deltakerne i studien, sier seniorrådgiver Gunnel Helmers i Datatilsynet til Teknisk Ukeblad.

Studien som kvinnene har deltatt i er et vaksineprogram mot livmorskreft (HPV-vaksinestudien). 12.000 kvinner på verdensbasis – derav 1.700 norske – deltar i studien.