Foto: IRENE SVOZILIK

KRISTIANSAND: — Det er en krevende jobb. Hunden skal utelukke spennende og fremmede lukter som er i en bil, og det er et arbeid som krever teamarbeid, sier tjenestemannen ved Tollvesenet i Kristiansand til fvn.no.

Hunden Cæsar (6), som har vært i Tollvesenets tjeneste siden han var to år, gjorde tidenes narkotikabeslag da Tollvesenet i Kristiansand stoppet en bil som kom med danskebåten Christian IV søndag 15. april.

Funnet ble gjort i løpet av få minutter for den drevne labradoren, som har vært med på flere narkotikabeslag tidligere.

— Det gikk ikke veldig lang tid. Cæsar var ferdig med å jobbe i løpet av fem-seks minutter med søket. Noe som vi regner som normal søketid, sier tjenestemannen til fvn.no.

Sporet opp tidenes beslag

I løpet av denne søketiden saumfarte Cæsar bilen for narkotiske stoffer og traff blink. På få minutter kom han på sporet av det som er det største partiet med narkotika som er forsøkt smuglet inn i Norge via Kristiansand. Amfetaminbeslaget er det fjerde største i Norge noensinne. Av hensyn til etterforskningen ønsker ikke kontorsjef Helge Breilid ved Kristiansand Tollvesen å si hvor i bilen narkotikaen ble funnet.

— Det ble avdekket et stort narkotikaparti. Beslaget er det største vi har gjort i Kristiansand av denne stofftypen, sier Breilid til fvn.no.

Tjenestemannen som var med da beslaget ble gjort understreker at det er viktig å få med at det var tilfeldig hvilken hund som gjorde beslaget.

— Vi har tre hunder totalt, og alle tre hundene våre ville ha gjort det samme beslaget.

Omsetningsverdien på det beslaglagte stoffet, som er på omlag 20 kilo, kan være så mye som 40 millioner kroner.

Får økt aktivitetsnivå

Det er ikke vanskelig for tjenestemennene å merke det når tjenestehundene er på sporet av narkotiske stoffer.

— De viser ofte interesse for noe, og det er lett å merke når de har fått ferten på noe. Aktivitetsnivået øker og hunden kretser rundt området og markerer stedet, sier tjenestemannen til fvn.no.

Og drivkraften? En sliten tennisball som kan tygges på til det uendelige.

  • Belønningen er tennisballen, og det er stor stas, sier tjenestemannen til fvn.no.