MARNARDAL: — Det var samboeren min som var ute for å se etter datteren vår. Da hun kom ut oppdaget hun skapningen som fløy kjapt rundt i hagen. Den fløy nærmest som en fugl og hadde en snabel som den tok ut og inn som en kolibri, forteller Geir Olsen til fvn.no.

Skapningen Geir Olsen beskriver er en svermer, nærmere bestemt en Duehale. Den holder til langt nede i Sør-europa og kan fly svært langt dersom den kaster seg på en strøm nordover. Det latinske navnet på sommerfuglen er Macroglossum stellatarum. Det forteller sommerfugl-ekspert Kai Berggren til fvn.no.

— Det er kommet et trekk sydfra i tusenvis. Det er svært sjeldent, men den har blitt observert i Norge før. Jeg kan ikke huske at den er observert på Sørlandet noen gang, sier Berggren.

Sommerfuglen er også sett i Birkeland de siste dagene. Berggren har, som følge av denne observasjonen, vært på jakt etter duehale i Kristiansand de siste dagene. Men uten hell.

— Man vet at duehale er sett så langt nord som i Vest-Finnmark. Den legger larver her, men de dør fordi de ikke klarer den kalde vinteren, forteller Berggren.

Halvdan Sivertsens "Sommerfuggel i vinterland" er vel et passende soundtrack for denne gjestevisitten.

Her kan du lese mer om duehale: