OSLO: Ikke sjelden skjer tyveriene mens folk er hjemme, mens de sover, henter avisen i postkassen eller er ute på terrassen.

— Vi ser at innbrudd i folks boliger oftere blir gjennomført av profesjonelle tyver som er mer vågale. Tyver går nå raskere inn og ut av hus. Vil de inn, kommer de seg alltid inn, sier takstkvinne Grete Heyerdahl i If Skadeforsikring i en pressemelding.

Det ble i fjor begått 76 innbruddstyverier fra norske boliger hver eneste dag. Totalt ble det begått 27 686 boliginnbrudd i 2006, en svak økning fra året før. Forsikringsselskapene utbetalte erstatninger for 386 millioner kroner i 2006.

Som regel ønsker tyvene å ta seg inn gjennom husets dører, hvor det er det lettere å få ut tyvegodset.

Drømmedør for tyver - Mange inngangsdører har innvendig vrider på låsen, og et vindusfelt ved siden av. Det er drømmen for en innbruddstyv. Det er bare å knuse glasset og vri låsen rundt, sier Heyerdahl, som mener at en godkjent sikkerhetslås er en god forsikring som vil stoppe mange innbrudd i norske boliger.

Ifølge If er også vinduer svært populære adkomstveier. De proffe tyvene ser seg ut lavtliggende vinduer med vanlig listverk.

— De tar enkelt av listene og løfter selve vindusglasset ut av rammen, sier Heyerdahl, som anbefaler folk å benyttes seg av enveisskruer i listverket.

Raske innbrudd i andre etasje Tyvene gjennomfører oftere enn før raske innbrudd i andre etasje. Mens folk gjør rent eller er opptatt med andre ting i første etasje og har vinduet i luftestilling.

Boligalarm er blitt svært utbredt i Norge, og alarmer skremmer innbruddstyvene, men noen tyver spekulerer i utrykningstiden til alarmselskapene og går raskt inn og ut av hus mens alarmen uler, forteller Heyerdahl.

Det er også mange som ikke installerer boligalarm i andre etasje, med det resultat at tyvene spekulerer i nettopp dette, tar seg inn i denne etasjen og kommer seg unna med verdifulle smykker og mindre gjenstander som ikke trenger å bæres ut gjennom en dør.