KRISTIANSAND: I forespørselen utfordrer Kleppe ordføreren til å avgjøre om han støtter Høyre sin nestleder Erling Lae, som vil sette inn politiet mot utenlandske tiggere, eller om han er enig med justisminister Knut Storberget fra Arbeiderpartiet, som overhodet ikke vil sette inn politiet.

— Tilbyr "homsesex"

— Interpellasjonen er nå sendt, og den må ordføreren redegjøre for på første bystyremøte etter ferien, sier Vidar Kleppe, og fortsetter:

— Vi må ta fatt i Kristiansand før det utvikler seg til en vekstnæring, som i Oslo. Og det gjenstår å se om ordføreren er enig med nestleder Erling Lae.

Kleppe forteller at dette er et tema som folk er opptatt av, og er livredde for at skal utvikle seg i Kristiansand.

— Jeg har fått flere henvendelser fra folk som føler seg støtt av tilbydere på både kjøpesentre og andre offentlige steder, sier han.

Hva er din løsning?

— At vi har flere tanker i hodet samtidig. Det første vi må gjøre er å fjerne den organiserte tiggingen, og tilbyderne av seksuelle tjenester og "homsesex". De som trenger hjelp skal selvfølgelig få det, men de andre og spesielt de som er organiserte, må fjernes fra Kristiansand og Norge, sier han.

- Robbet i kirka

Kleppe mener Schengen-avtalen er et kjempeproblem, og må fjernes, slik at vi har kontroll på hvem som kommer til landet.

— Nå blir Norge sett på som et eldorado for tiggere og personer som driver med "horeri". Det ser vi på trafikken og det som har skjedd i Oslo.

Den alltid engasjerte politikeren, med meninger som ofte blir gjenstand for stor debatt, mener det i ytterste konsekvens er en politioppgave. - Men også kommune og organisasjoner må engasjeres for å utarbeide en handlingsplan med alle gode krefter.

Kleppe forteller at det også har skjedd at problemet kommer inn i kirkene. - Det er en grusom opplevelse for dem som blir antastet og tilbudt homsesex ved kjøpesentrene eller nærmest robbet i kirka.

— Den utviklingen vi ser gjør meg veldig bekymret. Det skal bli interessant å se om Per Sigurd Sørensen er enig med nestleder i Høyre, Erling Lae.

- Handlingspanen går på skinner

Varaordfører Mette Gundersen i Arbeiderpartiet, som tydelig er litt brydd over å kommentere et slikt utspill, forteller at kommunen har vedtatt en plan, og at kommunen jobber godt med denne.

Varaordfører Mette Gundersen — Når det gjelder interpellasjonen til ordføreren, så har tigging vært oppe til behandling for noen måneder tilbake. Etter at løsgjengerloven ble fjernet (fra 2006 av, red. anm.) kan det ikke gjøres noe så lenge det ikke forstyrrer ro og orden, sier Gundersen.

— Angående prostitusjon i Kristiansand, er det også vedtatt en handlingsplan for å forekjempe det, som Kleppe selv var med på å utforme.

Gundersen forteller at planen går på skinner, og at kommunen har et godt apparat med oppfølging av dette.

— Inntil loven om forbud av kjøp av seksuelle tjenester trer i kraft, og blir en kriminalsak, vil kommunen følge opp det sosialpolitiske, sier Gundersen.

Når det gjelder Kleppes uttalelse om å sende dem ut av Kristiansand og Norge svarer Guindersen:

— Det er jo ikke ulovlig å oppholde seg i et land. Vi kan ikke bare kaste dem ut av landet, om ikke de driver med noe kriminelt.