MISTET MANNEN: Gunn Hild Lem og ektemannen Steinar Lem ble overøst med tilbud om alternative kreftkurer før han døde. FOTO: Scanpix Foto: Bohlin, Gøran

Tall fra Kreftregisteret: Antall krefttilfeller kommer til å øke med om lag 30 prosent fram mot 2020, og nesten 31. 000 nordmenn vil få en kreftdiagnose dette året. I Oslo sitter enken etter den kjente miljøforkjemperen Steinar Lem. Hun tenker på hvordan familiens siste tid kunne vært, om de ikke hadde blitt oversvømt av folk som mente de kunne helbrede Steinar fra den dødelige kreften i bukspyttkjertelen.

– Jeg tror vi ville hatt det mye roligere, uten å være preget av frykt. Det er noe med å slappe av, vite at du er i de beste hender, selv om det ikke er mer å gjøre, sier Gunn Hild Lem.

Hadde hun vært på gamle trakter i fødebyen sin, ville hun ha sett plakatene som er slått opp: «Informasjonsmøte. Hvorfor taper vi kampen mot kreft? Kan kreft reverseres? Finnes det bedre alternativer til cellegift og stråling?»

I kveld skal en sivilingeniør fra Aker Solutions lansere en helt ny organisasjon på et åpent møte i Byhallen. Målet er klart: Kreftforbundet skal bli landets viktigste kanal for informasjon om alternativ behandling av kreft.

– Som mange andre har jeg brukt vitamin C mot forkjølelse. Men faktisk kan vitamin C også drepe kreftceller, slår Eyvind Todal Larsen fast.

Han har tatt fri fra jobben i Aker for å møte Fædrelandsvennens God Helg. Todal Larsen kaller seg idealist. Han er ingen lege, men han har tatt et «kreftkurs» i Tyskland og utdanning i hypnoterapi i Norge. Hypnose kan også brukes mot kreft, sier Todal Larsen. Men han skal ikke behandle selv, bare opplyse.

Samle inn penger

Sammen med Kreftforbundets grunnlegger denne formiddagen på Fiskebrygga i Kristiansand er en fiskehandler. Han skal hjelpe til med å få stablet organisasjonen på beina.

– Målet er at det skal komme så mye midler og sponsing at Eyvind kan drive med dette på heltid, sier Arne Fredriksen og deler ut ferske reker.

Gjennom jobben i Reinhartsen Skalldyr kjenner Arne Fredriksen næringslivet i byen godt. Nå skal han ut på pengejakt.

Men Todal Larsen og Fredriksen har et problem: Norges lover.

På nettsiden kreftforbundet.no er det samlet et hav av dokumentasjon. Linker fører til artikler om ulike behandlingsopplegg. Alt skjer utenfor helsevesenet.

«Den alternative behandlingen som er mest populær i Norge er kostomlegging supplert med B17 intravenøst eller i tablettform,» heter det.

B17 inneholder et stoff som kommer fra aprikoskjerner. Men ingen, verken leger eller andre, får lov til å behandle kreftpasienter med B17. Forbudet gjelder ikke bare for dette stoffet, men for alle legemidler og metoder som defineres som alternative. Kreft kan bare behandles med det som er anerkjent av helsevesenet.

– Denne lovbestemmelsen skal beskytte mennesker med en alvorlig sykdom, beskytte dem mot å gå inn i behandlingsformer som egentlig kan skade dem, også rent følelsesmessig og sosialt, sier professor i sosialmedisin, Per Fugelli.

— Styrt av industrien

Eyvind Todal Larsen og Arne Fredriksen i Kreftforbundet kjøper ikke slike forklaringer uten videre. De spekulerer i om mektigere krefter står bak.

– Dette er noe jeg synser med, men jeg tror lovgivningen er styrt av legemiddelindustrien. På en eller annen måte greier de det via sin lobbyvirksomhet, sier Fredriksen.

– I Tyskland er det lov å drive alternativ kreftbehandling. Hvorfor er det ikke lov i Norge, spør Todal Larsen.

Dette vil Kreftforbundet endre på.

«Hvorfor brukes ikke metodene? Kanskje du selv skulle skrive noen linjer til helseministeren og spørre ham? Og til Kreftforeningen?», skriver de på sine nettsider.

Til møtet med God Helg har Eyvind Todal Larsen med seg perm på perm med dokumentasjon. For alternative metoder, og mot skolemedisinen. Nå lener han seg over bordet.

– Har du sett denne undersøkelsen? Dersom 100 kreftsyke mottar cellegiftbehandling, vil dette hjelpe to av dem til å overleve mer enn fem år, sier han.

– En amerikansk undersøkelse viser at tre av fire leger sier at de ikke ville ha brukt cellegift hvis de selv fikk kreft, legger han til.

På Sørlandet sykehus i Kristiansand rister avdelingsleder for kreftsenteret på hodet. Overlege Svein Mjåland sier tallene fra Kreftforbundet umulig kan stemme.

– Vi har tall på at cellegift i noen situasjoner, som ved testikkelkreft, gir helbredelse av opp mot 80-90 prosent av pasientene. Vi gir ikke cellegift med helbredende intensjon uten at dette kan oppnås hos minimum ti prosent av de som får behandling, sier Mjåland.

OVERLEGEN: Leder for kreftsenteret ved Sørlandet sykehus, Svein Mjåland, synes virksomheten til Kreftforbundet er skremmende. FOTO: Lars Hoen Foto: Lars Hoen

Og han tror rett og slett ikke på at leger selv vil unngå cellegift.

– Jeg skulle likt å se denne studien. I mine 20 år som kreftlege har jeg behandlet en rekke kolleger. Jeg har aldri opplevd at de har sagt nei til cellegift dersom jeg har anbefalt dem denne behandlingen, sier Mjåland.

Kreftforbundet vil at pasienter skal få bestemme hvilken behandling de vil ha. De vil ikke anbefale, bare informere om alternativer til skolemedisin, sier de. Men de hevder at de som vil velge selv, henges ut av legene i helsevesenet.

Personlige historier

På kveldens møte i Byhallen skal to kvinner fortelle hver sin personlige historie om hvorfor de valgte bort cellegift.

Styremedlem i Kreftforbundet, Hanne Neset, sitter i sitt eget massasjeinstitutt i Kvadraturen. Rundt oss dufter det av planteoljer. Det er tent levende lys, og rolig, jazzete gitarmusikk strømmer fra høyttalerne. Hun forteller om behandlingen av sin lymfekreft.

– På fjerde kuren trodde jeg at jeg skulle dø, ikke på grunn av kreften, men på grunn av cellegiften, sier Neset.

Hun var nedkjørt, og ville stoppe cellegiften. Folk i det alternative miljøet som hun kjenner godt, foreslo at hun i stedet burde satse hardt på å legge om kostholdet sitt.

På Radiumhospitalet i Oslo ble hun møtt med skepsis. Legen hennes mente den nye dietten hennes ikke hadde noen dokumentert effekt på lymfekreft.

– Jeg ble provosert, og tenkte: «Jeg skal vise dem at det går an å bli frisk uten å ta flere cellegiftkurer,» sier hun.

Drøye to år etter kreftdiagnosen, kan hun vise fram en utskrift fra sin pasientjournal. Her står det at hun nå er i «komplett remisjon». Ifølge helsemyndighetene betyr dette at kreften ikke lenger kan påvises, men det er ikke synonymt med at en person er erklært frisk.

Neset mener det er grønnsaker og spirer, massasje og mental styrke som har gitt dette resultatet. Og C-vitamin.

– Jeg tok høye doser av vitamin C. Det kalles jo for naturens egen cellegift, sier hun.

Svein Mjåland vil ikke kommentere enkeltpasienter, men sier dette på generelt grunnlag:

– Vitamin C spiller en viktig rolle i mange av kroppens funksjoner. Men dessverre er det ingen studier som viser at tilførsel av vitamin C i store mengder bedrer prognosen ved kreft.

Den andre kvinnen Kreftforbundet har hentet inn til mandagens møte, er Mette Sørstrand Knutsen fra Søgne. Det er tre år siden hun fikk hjernesvulst.

– Det var liksom bare én utgang på det, og det var døden. På Rikshospitalet ble jeg fortalt at det bare var én person i Norge som hadde overlevd. Én lege mente jeg bare hadde tre uker igjen å leve, sier hun.

Hun ble satt rett på en svært smertefull cellegiftkur, men sluttet etter kort tid. Heller ikke hun orket mer.

Mette Sørstrand Knutsen fortsatte imidlertid med strålebehandlingen. Så fikk hun tips om at hun i tillegg burde prøve B17. Stoffet bestilte hun selv fra utlandet, både kapsler og innsprøytinger. Samtidig jobbet hun med å stimulere de gode tankene i hodet – og oppsøkte en healer.

Til publikum i Byhallen vil hun forklare at hun nå er frisk. Årsaken sier hun er en masse kjærlighet fra de rundt henne, hennes egne positive tanker – og B17. – Jeg er 110 prosent frisk, og legene sier det er minimale sjanser for at kreften skal komme tilbake, sier Mette Sørstrand Knutsen.

Til God Helg sier hun at overlege ved nevrologisk avdeling på Sørlandet sykehus, Børre Kåss, kan bekrefte historien hennes. Dette er hva nevrologen vil si:

– Jeg er kjempeglad på hennes vegne for at det går så bra med Mette. Hun føler seg i fin form, jeg kan ikke si noe annet enn det.

Ble forgiftet

Stoffet som skal ha hjulpet Mette Sørstrand Knutsen, har vært framme i mediene før. I fjor fortalte en kreftpasient til VG Nett at hun hadde blitt forgiftet etter behandling av B17. Dette fikk Statens legemiddelverk til å komme med en advarsel mot stoffet, som feilaktig omtales som et vitamin. B17 er forbudt å selge som legemiddel i Norge:

«Pasienter bør ikke bruke disse midlene mot kreft. De har ingen dokumentert virkning, men kan føre til alvorlige bivirkninger i form av cyanidforgiftning. De er derfor mer skadelige enn nyttige.»

Cyanid er best kjent som blåsyre. Teorien til tilhengerne er at cyanid bare dreper kreftcellene, ikke normale celler.

– Jeg fatter ikke at legemiddelverket advarer mot B17. Det er så mye annet vi spiser daglig som er verre å putte i seg, sier Mette Sørstrand Knutsen.

På plakaten som inviterer til Kreftforbundets lansering i Byhallen, er navnet Christian Darling uthevet. Eyvind Todal Larsen har bedt Darling om å holde foredrag. Både Mette Sørstrand Knutsen og Hanne Neset kjenner ham fra før. De har begge fått råd og veiledning av mannen som er utdannet allmennlege, men som bruker mesteparten av sin tid på alternative metoder.

Et Google-søk på Darling gir mange treff. Han figurerer blant annet i en YouTube-video sammen med to andre leger. Her får cellegiftbehandling hard medfart, mens B17 er den naturlige kuren mot kreft.

Darling har vært tilknyttet klinikken Kilden Helse i Oslo. I fjor innledet Helsetilsynet i Oslo og Akershus granskning av klinikken fordi de tilbyr komplementær behandling av kreft med B17. Komplementær betyr at behandlingen skjer ved siden av den ordinære behandlingen i helsevesenet.

– Vi har opprettet sak. Det flyter over av tilbud i aviser, ukeblader og nett – all slags velværetilbud i grenseland som ikke er så farlig – men her reklamerer man med en ikke akseptert behandlingsmetode for kreft, sa fylkeslege i Oslo, Petter Schou til VG Nett.

Lege granskes

I forrige uke opplyste Schou til God Helg at Darling har to tilsynssaker mot seg. Begge sakene er opprettet etter klage på alternativ, oppfølgende behandling av pasienter med kreft.

Selv har Christian Darling følgende kommentar til granskningen:

– Det jeg kan si er at jeg føler at jeg har tilrettelagt for at pasienter kan få gjennomført dette på en trygg og medisinsk forsvarlig måte. I dag må pasienter som vil bruke B17, oppsøke venner eller kjente som jobber i helsevesenet for å få satt sprøytene uten at dette journalføres og kommer inn i dokumenterbare og kontrollerbare forhold. Jeg har til og med vært borti pasienter som har gått ned på Plata i Oslo for å få hjelp til å sette sprøytene.

Han legger imidlertid til at han i dag ser annerledes på bruk av B17. Han tror ikke like fast på effekten av det. Nå er det først og fremst kosthold og forebygging av kreft han er opptatt av. Det er dette foredraget for Kreftforbundet skal dreie seg om.

– Du får møte mange potensielle pasienter når du kommer på møtet i Kristiansand, er det derfor du kommer?

– Overhodet ikke. Jeg driver ingen form for vervekampanje. Min kjepphest er ernæring og kosthold, og jeg ønsker å jobbe for økt kunnskap om hvordan både kreft og andre sykdommer kan forebygges. Dessverre er kreftpasienter helsevesenets monopol, sier Darling.

Kreftforbundet og Eyvind Todal Larsen har uansett full tillit til Darling:

– Jeg støtter Christian Darling og vil være med på å kjempe for at han skal beholde legelisensen, sier Eyvind Todal Larsen.

På nettsidene til Kreftforbundet handler mange av tekstene om at håpet ikke er ute selv om en kreftpasient har fått dødsdommen av legene.

– Mitt inntrykk er at får du kreft, så er du død i løpet av det neste året. Men så finnes det altså andre metoder som kan hjelpe, så hvorfor ikke fortelle om dem? Spør Arne Fredriksen, som har mistet flere kjente i kreft.

Miljøforkjemper Steinar Lems enke Gunn Hild Lem tok et kraftig oppgjør med det hun mener er udokumentert alternativ medisin etter at mannen hennes døde i fjor.

Hun hadde lest seg opp og funnet ut at det ikke var hold i påstandene de ble servert da familien hadde det som tøffest.

– Da vi fikk vite at Steinar kanskje bare hadde seks måneder igjen å leve, opplevde vi flere tilbydere av alternativ medisin som mente de kunne behandle ham. Det var jo rett og slett forsøk på svindel, sier hun.

Eyvind Todal Larsen er forberedt på denne kritikken:

– Gunn Hild Lems kritikk er veldig forståelig. De var i en posisjon der veldig mange forsøkte å ta kontakt. Jeg har ikke noe problem med å se at det var vanskelig. Samtidig er det klart at det er mye Gunn Hild Lem ikke vet eksisterer, det er derfor vi nå vil tilrettelegge for informasjon, sier han.

— Kan skade pasienter

PROFESSOREN: Per Fugelli, professor i sosialmedisin, advarer mot Kreftforbundet. FOTO: Scanpix Foto: Junge, Heiko

Men overlege Svein Mjåland ved Sørlandet sykehus lar seg ikke overbevise. Han har brukt mye tid på å sette seg inn dokumentasjonen på kreftforbundet.no.– Kreftforbundet ser det som sin oppgave å spre informasjon om behandlingsmetoder som er mer effektive enn de som tilbys av dagens helsevesen. Dette må nødvendigvis bety at slike metoder finnes. Problemet for forbundet er at de ikke kan fremvise konsistente vitenskapelige data som understøtter deres påstander. Samtidig fører de et massivt korstog mot skolemedisinsk behandling: den er ineffektiv, den står på stedet hvil med hensyn til forbedring og den påfører pasientene, nærmest uten unntak, betydelige bivirkninger. Dette stemmer ikke, sier Mjåland.

Også professor i sosialmedisin Per Fugelli er tydelig på at hadde alternativ medisin virket mot kreft, så hadde det vært i bruk.

– Helsedirektoratet har vært så åpne at de har satt ned en gruppe med kyndige fagfolk som har gått gjennom det som finnes av alternativ behandling av kreft. Konklusjonen er at dette ikke virker.

Eyvind Todal Larsen kjøper ikke dette heller.

– Vi mener Helsedirektoratets konklusjon er feil. Vi tviler også på at Helsedirektoratet har brukt mennesker som er kyndige i alternativ kreftbehandling når de har kommet til denne konklusjonen, sier han.

At skolemedisinens metoder er fullkomne, vil aldri overlege Svein Mjåland hevde.

– Vi har fortsatt en lang vei å gå. Det er dessverre flere pasienter som opplever at behandlingen ikke har den ønskede effekt og at bivirkningsbyrden er tung. Samtidig møter jeg daglig pasienter som lever gode liv mens de er i aktiv kreftbehandling og jeg møter mennesker som takket være medisinsk utvikling, nå er friske og raske mange år etter at behandlingen ble gjennomført. Kreftforbundet bestrider disse realitetene. Det opplever jeg i beste fall som underlig, men aller mest som skremmende.

Professor Fugelli, som dette året har stått fram med sin egen krefthistorie, går enda lenger. Han mener Todal Larsens nye organisasjon kan skade mennesker i en sårbar posisjon.

– Det er jeg ganske sikker på at den kan gjøre. Og det henger nettopp sammen med at får du beskjed om at det ikke er mer å gjøre, så lengter folk etter et siste håp. Hvis en da kommer med masse fristende tilbud med vidunderkurer, så vil mange oppleve at den siste delen av livet blir en serie av brutte håp og skuffelser, sier Fugelli.

Vi ber om svar på også dette fra Kreftforbundets stifter:

– Kreftforbundet har ikke masse fristende vidunderkurer. Vi sier at de fleste som overlever terminalkreft gjør dette etter en total omlegging av livsstil og hardt arbeid. Hvorfor blir egentlig mennesker fratatt håpet? Skader ikke dette? Svarer Eyvind Todal Larsen.

Gunn Hild Lem har brukt en hel kveld på å studere nettsidene til Kreftforbundet. Hun sender en mail til God Helg:

– Dette er bare trist.