ARENDAL: — Jeg husker jeg så en svart skikkelse og et høyrebein som kom opp. Bilen snurret to ganger, og jeg kjørte videre. Jeg visste ikke på det tidspunktet at jeg hadde kjørt på politimannen, forklarte Erga i retten.

28-åringen forklarte at han trodde politipatruljen i Arendal ville stanse ham fordi han haddet tilranet seg bilen i Drammen.

— Jeg oppdaget først blålysene da jeg kom ut på E 18. Da tråkket jeg "klampen i bånn". Jeg husker at speedometeret i perioder stod på rundt 200 km/t. Plutselig så jeg en veisperring og ser to biler. Jeg tror det er politibiler. Jeg kjørte i en åpning til venstre side. Noe av dette er glimt som kom til meg på sykehuset og i ettertid, sa Erga.

Måtte ta flere pauser

Tiltalte måtte flere ganger stoppe opp og ta pauser under sin forklaring. Han tørket seg i panna og så ned i pulten foran seg.

Erga forklate at han var i sjokktilstand da han kom inn på sykehuset like etter ulykken.

— Det begynte å komme "flashback" og bilder av det som hadde skjedd. Jeg hadde smerter på sykehuset, men det var ikke noe alvorlig som hadde skjedd meg. Jeg var i sjokktilstand og stilte spørsmål til dem rundt meg. Jeg skjønte at noe alvorlig hadde skjedd. Det var mange politifolk der. Var det en politimann, eller var det en bil jeg hadde truffet? Jeg tenkte alle mulige tanker, sa Erga.

Fikk blåvalium

Ifølge Erga gikk ferden fra Drammen til Arendal i stor hastighet. På veien skal han ha kjørt innom en venn hvor han fikk en blåvalium, og røkte noe hasj. I Arendal besøkte han andre venner. Her forklarer han at han tok et halvt gram amfetamin, og drakk øl i flere timer før han satte seg i bilen for å kjøre til Kristiansand.

— Jeg fant ut at jeg skulle til Kristiansand for å hente noe, sa Erga.

I retten forklarte Erga at han tok amfetamin for å flykte fra virkeligheten.

— Når jeg tar amfetamin slipper jeg å tenke på negative ting. Jeg blir våken, og får en lett holdning til alt mulig. Det er vanskelig å forklare akkurat hvordan rusen virker på meg, men et halvt gram hadde den kvelden stor virkning, sa 28-åringen.

Truet med kniv

I retten fortalte Christer Erga hvordan han rettet en skogskniv mot kvinnen i parkeringsanlegget i Drammen. Ved å holde kniven 30-40 centimeter truet han fra henne nøklene og kjørte mot Sørlandet.

— Gi meg bilnøklene, jeg har kniv, sa jeg til henne. Formålet med å stjele kniven fra butikken var å skaffe meg en bil. Det hele gikk veldig fort, sa Erga i retten.

Han fortalte at ferden fra Drammen til Arendal gikk i svært høy hastighet.

- Mister alle hemninger

28-åringen sa i retten at han mister alle hemninger når han blir forfulgt, er ruset og kjører i stjålet bil.

— For meg er det en normal refleks. Jeg gjør alt for å ikke bli tatt. Jeg vil unngå fengselsstraff, sa Erga.

- Helt for jævelig

Erga fikk i retten spørsmål fra sin forsvarer om hvilke tanker han har gjort seg i etterkant av ulykken, og hva han tenker om utfallet.

— Det er helt for jævelig. Jeg klarer ikke å beskrive hvilke tanker jeg har rundt dette. For de etterlatte må det være helt forferdelig. Mine følelser i dette blir ingenting opp mot det de har opplevd, sa Erga.

28-åringen sa i retten at han ønsker å bidra med en erstatning til de etterlatte.

Etterstatningskravet vil trolig bli 150.000 kroner til hver av de etterlatte. 50.000 kroner til Ivarsens makker.