GRIMSTAD: Preben Johnsen fra Fevik var mandag denne uken innom Grimstad bibliotek for å sjekke sin private e-post. Uten å være datakyndig, fikk han plutselig tilgang til svært sensitive og hemmelige dokumenter på den offentlig tilgjengelige datamaskinen, ifølge Grimstad Adressetidende.

— Det var verken passord eller noen annen form for beskyttelse. Selv om jeg egentlig hadde viktigere ting å gjøre den dagen, ble jeg så oppslukt. Jeg kunne plukke helt vilt fra alle dokumentene jeg ville, sier Johnsen til avisen.

Spesialundervisning

De fortrolige personopplysningene stammet fra Fjære skole. I tillegg til å få opp en reiseregning til en lærer, fikk Johnsen også tilgang til rapporter om tre ungdomsskoleelever som har fått spesialundervisning dette skoleåret.

I rapportene stod det beskrevet i detalj hva slags undervisning elevene har fått i engelsk og matte, hvordan undervisningen er organisert, hvordan de konkrete målene er oppnådd og hva som bør gjøres videre for de ulike elevene. Johnsen fant også en cv til en av lærerne, og en oppgave en av lærerne har skrevet.

Grimstad kommune startet umiddelbart å undersøke hva slags sikkerhetsbrudd det var snakk om. Feilen ble funnet og rettet opp, og ifølge rådmann Hans Ole Ziegler er det hele svært beklagelig.

— Vi beklager dypt overfor de som har fått opplysninger om seg selv ut på nett. Vi går nå over til et nytt og forbedret skolenett, og fikk med dette et eksempel på at det trengs, sier Ziegler til fvn.no.

Åtte lærere

Rådmannen varsler en gjennomgang av rutiner for at feilen ikke skal skje igjen.

— En slik glipp viser at selv om vi har et sikkerhetsreglement, kan det glippe. Dette gir oss et selvpålagt pålegg om å gå gjennom rutiner på nytt, sier han.

Etter det fvn.no kjenner til, var det gradert informasjon fra åtte lærere som ble liggende åpent på datanettet. Lærernes mapper, som inneholdt både private opplysninger og informasjon om elevene deres, ble dermed tilgjengelige.

— Dette skjedde i forbindelse med at vi holder på å gå over fra et IKT-system til et annet. I den sammenhengen er Fjære skole en pilotskole. Under overføringen har mappene kommet over på et åpent område. Feilen skyldes ikke manglende rutiner, men en personlig feil, sier kommunalsjef for kultur og oppvekst, Bjørn Kristian Pedersen, til fvn.no.

Han opplyser at det er kun på biblioteknettet at personopplysningen har vært tilgjengelige.

— Vi har testet, og ikke klart å komme inn verken via internett eller kommunens intranett, sier han.

Både lærere og elevenes foreldre er informert om glippen.