KRISTIANSAND: – Jeg har veldig vondt av foreldrene som var til stede og som ikke kunne gjøre noe selv. De var helt fortvilet. Det må ha vært en grusom opplevelse for dem, sier Geir Stangeland, som var en av dem som ga livredning da en fem år gammel jente ble funnet livløs på bunnen av varmtvannsbassenget i svømmehallen fredag ettermiddag. Foreldrene som var til stede under livredningen er noe av det som har gjort sterkest inntrykk.

Stangeland ga livredning– For meg er det å se foreldre i slike situasjoner noe av det verste. Vi kunne jo ikke gjøre så mye for å ta oss av dem siden vi holdt på med livredning. Men det kom heldig vis noen og hjalp dem, forteller Stangeland.

I badstua.

Geir Stangeland var i svømmehallen som vanlig gjest, og satt i badstua like ved varmtvannsbassenget da ulykken skjedde. Han hørte brannalarmen gå, men tenkte ikke på at noe så alvorlig hadde skjedd.

– En av oss gikk for å se hva som hadde skjedd. Han kom tilbake og sa at det var et barn som hadde druknet i varmtvannsbassenget.

Det er fortsatt usikkert hvor lenge jenta lå under vann før hun ble funnet og alarmen gikk. Det var jentas familie som oppdaget at hun var borte og som begynte å lete etter henne.

– Jeg var bare i badebuksa da jeg kom til bassenget. Der holdt en av badevaktene på med livredning av den vesle jenta. Jeg overtok hjertekompresjonen, og vi prøvde å hjelpe så mye vi kunne, forteller Stangeland.

Ulykken ble meldt til politiet 17.44. I noen dramatisk minutter jobbet Stangeland som eneste lege inntil ambulansen kom. Da Luftambulansen ankom ved 18.00-tiden begynte livbergingen å gi resultater.

– Like etter at det var kommet, fikk vi hjertet i gang, sier Stangeland.

Barnelege.

Geir Stangeland var barnelege på Sørlandet sykehus Kristiansand fram til 2001. Etter det har han jobbet hos fylkeslegen i Vest-Agder og er i dag assisterende fylkeslege. Det var derfor en erfaren livredder som stormet til under ulykken på fredag.

– Jeg er jo vant til slike akutte situasjoner som barnelege. Det er én ting du tenker på, og det er å få liv i personen, sier Stangeland.

Når Fædrelandsvennen møter han for intervju, spør han om vi vet hvordan det går med jenta.

Imponert.

Ved svømmehallen i Kristiansand skal det nå være full gjennomgang av alle rutiner. Fungerende kulturdirektør, Stein Tore Sorthe, sier til Fædrelandsvennen at de vil forsikre seg om at alt har fungert slik det skal da ulykken skjedde.

Geir Stangeland er imponert over badevaktenes innsats.

– Badevakten som var hos jenta hadde gjort en veldig god jobb, og da jeg kom hadde hun klart å gi henne puls. Badevakten hadde utført en god hjertemassasje, og det er det som er viktig, sier Stangeland som ikke kan si noe om hvor viktig hans eget bidrag var.

– Nei, vi var en gruppe mennesker som alle jobbet med livbergingen, sier han.

Rikshospitalet har, helt siden jenta ble overført fra Kristiansand, betegnet hennes tilstand som alvorlig, men stabil. Tirsdag formiddag er situasjonen for jenta uendret.