— Vi må ha flere brygger. Det er ikke så kult å hive dregg lenger, sier den kjente advokaten og formannskapsmedlemmet for Fremskrittspartiet i Farsund.

Lørdag tok Salvesen Fædrelandsvennen med for å se brygga på friområdet på Skarvøy. Brygga til 58.000 kroner ble satt opp i sommer, og historien bak er knapt til å tro.

Møte med byråkrati 1

For fire år siden møtte Salvesen daværende miljøvernminister Knut Arild Hareide, og diskuterte hvordan man kan gjøre skjærgården tilgjengelig for allmennheten. Salvesen tok med seg sjøkart hjem og la sine planer.

— Du bruker mindre diesel hvis du kjører til et sted og ikke bare rundt og rundt. Ungene ønsker også å komme frem. Vi har den lengste strandlinjen av alle kommunene på Sørlandet. Jeg ville bestille 200 brygger så folk kunne ha hver sin brygge når de dro på sjøen. Bryggene skulle være små, og mobile, forklarer Salvesen.

Men det går sakte i politikken. Så i sommer tok Salvesen selv affære.

— Når vi først skulle få besøk av fylkesmannen, tenkte jeg ”ålreit, nå gjør vi det”. Bryggene er jo fullt ut reversible. De er skrudd fast i fjellet, det er bare å flytte dem. Det er som ei campingvogn. Og sier neste generasjon fuck you til sånne løsninger, så tar vi det bare bort.

Møte med byråkrati 2

Han fikk Einar Øgrey mekaniske i Farsund til å lage og sette opp ei brygge på Skarvøy. Så da prominente byråkrater og politikere 14. august var på båttur for å se seg litt rundt, fikk Boa Salvesen vist frem brygga han var så stolt av. Men overraskelsen var stor da representantene fra fylkesmannen reagerte på brygga.

— De ble sure, og sa at man måtte søke om sånt. Søke? Det er jo bare å ta den ned hvis kommunen ikke vil ha den der. Jeg tar den saktens ned selv om det trengs, sier Salvesen.

— Den beskrivelsen kjenner jeg meg ikke igjen i. Det eneste vi gjorde var å påpeke at det ikke var søkt om den tillatelse til å sette opp brygga, sier seniorrådgiver hos fylkesmannen, Arne Kjell Brunes.

Det var han og Ole Johan Eik, også han seniorrådgiver i samme etat, som besøkte Farsund på vegne av miljøvernavdelingen hos fylkesmannen.

Loves må holdes

— Vi forventer at plan- og bygningsloven overholdes, derfor liker vi det svært dårlig når brygger settes opp uten at det er søkt om tillatelse, sier Brunes.

— Hvordan kunne du bestille brygga uten å behandle det politisk?

— Det er ikke så vanskelig, det er bare å gjøre det. Det er tross alt Farsund, sier Salvesen.

Med slepeutgifter og montering til 14.000 kroner kom regningen på 58.000 kroner. Det var litt dyrere enn han hadde tenkt, men regningen sendte han bare til Farsund kommune.

— Jeg har jo gjort dette på vegne av kommunen.

Byråkrati

Fem dager senere skrev fylkesmiljøvernsjef, Tom Egerhei, brev til Farsund kommune, 19. august.

— Kommunen må ta fatt i det, det sa jeg til kommunens representanter på befaringen. Vi skrev brevet for å være sikre på at man tar tak i det, sier saksbehandler Ole-Johan Eik i Miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen.

Ordføreren himmelfallen

Salvesen var på nippet til å bli ordfører i Farsund, men det ble Stein A. Ytterdahl og Arbeiderpartiet som trakk det lengste strået.

— Det er så totalt himmelfallende, at jeg ikke knapt har kommentar. Vi arbeider ikke slik i Farsund, punktum, sier Ytterdahl.

Likevel kjente ikke Ytterdahl til historien, før avisen forteller det.

— Jeg har fanget opp at det var en regning til kommunen om ingen kjente til. Men dette er så useriøst at¿

Ulykkelig for flere

— Hva vil kommunen foreta seg?

— Jeg regner med at administrasjonen tar seg elegant av det.

— Kan det få konsekvenser for Salvesen?

— Jeg går ut fra at dette er rent arbeidsuhell fra Boa Salvesen.

Senere ringer Ytterdahl opp igjen:

— Jeg må bare si i tillegg at dette er ulykkelig for Boa Salvesen, men det er enda mer ulykkelig for administrerende direktør Arne Martinsen hos Øgrey. Salvesen har dratt med seg et seriøst firma i dette, sier Ytterdahl.

Byggesaksleder Jan Hornung og Arne Martinsen i Øgrey var i helgen ikke tilgjengelige for kommentar.