LILLESTRØM: Derfor er det ikke så rart at Windys lukseriøse 52-foter Xanthos er blitt et av de store trekkplastrene på årets Sjøen for alle-messe på Lillestrøm.

— Folk strømmer på i et så stort antall at vi nå har innført køordning, sier salgsjef Karl Audun Skretteberg i Windy.

For de som ikke har råd til å bruke 8,5 millioner kroner for 52-foteren, er det likevel håp. Flere av de mindre båtene proppes med utstyr som folk vil ha.

Her er litt av ønskelisten over utstyr og ønsket komfort.

Kartplotter

Stekeovn

Mikrobølgeovn

Sentralstøvsuger

Separat toalett

Separat dusj

Store senger

Flatskjerm

Stereoanlegg

— Folk vil ha det mest mulig som hjemme når de er på sjøen, sier Øystein Roland, som presenterer Skilsø 36 på messen.

Denne båten koster «bare» tre millioner kroner og har separat dusj og toalett, sentralstøvsuger og et skap for kildesortering.

Skilsø Baatbyggeri har fått hjelp av en industridesigner for å bygge morgendagens båt, som de litt veletablerte kan ha råd til.

  • Vi båtbyggere har nok vært litt for sidrompa opp gjennom årene, sier Nidelvs designer Svenn Axel Nilsen, som vil spørre kvinner til råds for å få en mer hustellvennlig båt.

FLATSKJERM

Når båtfolket i år klargjør sin flytende hytteluksus er det èn ting som garantert skal på plass.

  • Med flatskjerm har alle plass til tv i båten. Det er et must, sier Kjetil Flakk i utstyrsfirmaet Flakk AS i Kristiansand.

Han regner med å selge 1500 12 volts flatskjermer til båtfolket denne sesongen. På messen tilbyr han også et vaske- og poleringsmiddel, som båteieren slipper å gnikke på.

— Dette middelet er det hotteste i år. Båtpussen blir litt enklere, sier Flakk, og legger til at stereoanlegg også et «in» i år

  • Folk setter også stereoanlegg i jolla på ti fot, sier Flakk.

Sjøen for alle har ikke bare luksusbåter og det siste i båtutstyr. Rimelige bruksbåter fra noen titusen-kroner selger også. Ikke alle går på børsen.

  • De som selger rib'er og skjærgårdsjeeper har gjort det bra, sier messesjef Aud Høva.

SØRLANDET

Nå venter Høva og utstillerne på et storinnrykk av skuelystne. Søndag avsluttes messen. De siste dagene av messen pleier å ha godt besøk.

Sjøen for alle hadde i fjor 60.000 besøkende.

— Vi ligger over besøkstallet fra i fjor. Veldig mange sørlendinger tar turen inn til båtmessen. Men det er jo naturlig. Sørlandet har stor båttetthet, sier Aud Høva.