KRISTIANSAND: Kari Diesen-Dahl, president i Norwegian Lutheran Memorial Church, bekrefter det som skjedde overfor Fædrelandsvennen.

– Jeg var på flyplassen for å møte Karen Marie og Torbjørn Lied da han ringte. På en dårlig telefonlinje fortalte han at myndigheter hadde vinket ham til side for en ekstra kontroll og deretter nektet å godkjenne prestens besøksvisum.

Diesen-Dahl forteller at flyet med Lied ankom kl. 18.30 amerikansk tid og at ekteparet ble sendt hjem igjen med første fly klokken 20.45. – Dette er svært trist. Mange mennesker satt og ventet i presteboligen for å gi ekteparet Lied en varm velkomst. Nå gjør jeg hva jeg kan for om mulig å ordne opp i saken. Vi vil gjerne ha Torbjørn Lied hos oss, sier Kari Diesen-Dahl.

Hun reagerer sterkt på at flyplassmyndighetene ikke varslet den norske konsulen i Chicago, Paul Anderson.

– Norske borgere med trøbbel i utlandet skal få mulighet til å snakke med stedlige norske representanter. Det skjedde ikke i dette tilfellet, fastslår kirkepresidenten.

Hun legger til at ingen myndigheter forsøkte å stanse Torbjørn Lied da han besøkte den norske Chicago-menigheten i april i år.

Torbjørn Lied svarte ikke på telefon i går kveld.

Norwegian Lutheran Memorial Church har rundt 1300 medlemmer, og er den eneste gjenværende norske kirken i Chicago. Menigheten ønsket i første omgang å benytte Torbjørn Lied som ulønnet prest i tre måneder.

Lied ble i 2006 dømt til 120 dagers betinget fengsel og fratatt presterettighetene for tre år etter å ha vedgått utenomekteskapelig forhold til en ung kvinne han var sjelesørger for.

FAKSIMILE: Fædrelandsvennen 29. oktober.