KRISTIANSAND: I starten av hver valgperiode blir skjenkebestemmelsene revidert. Høyre håper nå på et blåere og mer utelivsvennlig bystyre når alkoholdebatten blåses i gang over nyttår.

— Jeg synes ikke det er naturlig å ha denne type restriksjoner på skjenkingen, men tror på en indre autoritet og individets evne til å finne fram til det rette for seg selv, sier Høyres ordførerkandidat Arvid Grundekjøn til Fædrelandsvennen.

Grundekjøn har hatt en rekke toppjobber i norsk næringsliv, men var også drosjesjåfør noen måneder i hjembyen i 1975. Da lærte han at problemet ikke er at kranene stenges, men at alle stenger samtidig.

Ordførerkandidaten får støtte av mesterkokk og restauranteier Trond Moi.

— Hadde du spurt en gjennomsnittlig kristiansander, ville de hatt kranene åpne til 03.00. Matkultur er viktig for at folk skal trives i en by, sier Moi.

- Holdningsforskjell

I går tok han imot Grundetjøn og stortingspolitiker Peter S. Gitmark på bedriftsbesøk, hvor de fikk servert en tre retters ispedd finhakkede argumenter for å sette kjøttkniven i byens skjenkerestriksjoner.

— Jeg skulle ønske bystyreflertallet hadde brukt serveringsnæringen mer. Det er ingen tvil om at det er forskjell i holdning mellom de som bruker utelivet og de som ikke gjør det, sier stortingsrepresentant Peter S. Gitmark fra Kristiansand, som selv frekventerer utestedene.

Han poengterer at partiet skal drive forutsigbar næringspolitikk, og at utelivsbransjen er essensiell i turistbyen. Derfor må skjenkebestemmelsene tilbake til slik det var før 1. august 2008. — Det finnes ikke grunnlag for å si at lengre skjenking gir økt vold. Dette henger sammen med mindre synlig politi i gatene, som er en nasjonal sak, hevder Peter S. Gitmark.

Nedgang i voldstilfeller

Regjeringen har tidligere foreslått at alle landets utesteder skal stoppe skjenkingen på samme tidspunkt som i Kristiansand. I dag kan den enkelte kommune selv fastsette utestedenes skjenketid inntil klokken 03.00. Ifølge politiet har antallet voldsepisoder i Kristiansand sentrum gått betydelig ned etter at skjenketiden ble redusert. I perioden fra januar til august i fjor ble det registrert 87 voldssaker i sentrum. I 2008 var tallet 125. 2011 ligger foreløpig jevnt med fjoråret, og ikke siden de tidlige 1990-årene har tallene vært så lave.

— Det er en sammenheng mellom reduserte skjenketider, konsumet av alkohol og vold, forklarte politistasjonssjef Ole Hortemo i Kristiansand, da han presenterte tallene for bystyret i fjor høst.

Hortemo understreket da at flere arrangementer i sentrum bidro til å dempe gemyttene. Blant annet skal perioden da The Tall Ship´s Races ble arrangert ha vært den roligste perioden i fjor sommer, når det kom til ordensforstyrrelser, fyll og vold.

Flere kommuner har gjort som Kristiansand. De siste årene har 20 av landets 50 største kommuner strammet inn skjenketidene, på eget initiativ. Trondheim og Hamar har rapportert om færre tilfeller av vold etter tilsvarende tiltak. Andre steder har imidlertid opplevd det motsatte.