FROLAND: Høyst sannsynlig er dette første gang et brannvesen blir stilt økonomisk ansvarlig for jobben de gjør.

Direktør i Skogbrand, Inge Fjalstad.

– Skogbrannen kostet oss rundt 20 millioner kroner. Vi har nå søkt juridisk bistand, samt annen ekstern hjelp, og forbereder et erstatningskrav, sier direktør Skogbrand, Inge Fjalstad.Nærmere 29.000 mål med skog ble brannherjet i juni i fjor i den største skogbrannen Norge har opplevd siden andre verdenskrig. De fleste skogeierne hadde sin skog forsikret i «Skogbrand», og har fått utbetalt erstatning fra dem. I tillegg gikk mange hytter og andre bygninger tapt i brannen.

Belyser krav

– I dagens moderne verden skulle man tro det var mulig å stanse en skogbrann før den fikk utvikle slik den gjorde. Vi ønsker søkelys på hvilke krav vi kan stille til offentlige tjenester, i dette tilfellet brannvesenet, sier Inge Fjalstad.

Styret i forsikringsselskapet skal 19. mars ta endelig stilling til et erstatningskrav. Høyst sannsynlig blir Arendal kommune og Østre Agder Brannvesen adressat for kravet som vil ligge på rundt 20 millioner kroner.

Ekstremt

– Vi gjorde det som sto i vår makt. Det var en ekstrem situasjon, sier brannsjef Jan Kongsvik i Østre Agder Brannvesen.

Brannsjef Jan Kongsvik i Østre Agder Brannvesen. (Foto: Scanpix)

– Et søksmål føles bittert. En fellende dom mot brannvesenet vil føre til at jobben til hver enkelt brannmann over hele landet kan evalueres i kroner og øre i ettertid, sier Kongsvik. Han ønsker ikke å kommentere et mulig erstatningskrav, og understreker at kommentaren er hans personlige mening.Frolandsbrannen oppsto 9. juni i fjor. Brannvesenet satte inn tilgjengelige mannskaper og ba straks om helikopterbistand. Hovedredningssentralen hadde ikke ledige helikoptre til denne brannen. Dagen etter roet brannen seg, og 22 menn ble igjen i brannområdet.

Blaffet opp

Brannen livnet til og vinden kastet flammene fra tretopp til tretopp. Lenge var situasjonen ute av kontroll. Brannen ble først erklært slukket etter at store mannskapsressurser, inkludert frivillige og inntil 15 helikopter hadde deltatt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

STORBRANN: Nærmere 29.000 mål med skog ble brannherjet i Froland i fjor. (Arkivfoto)

– Vi stiller oss fullstendig avvisende til et regresskrav og et eventuelt erstatningskrav. Ingenting i det som skjedde under brannslukkingen gir grunnlag for noe erstatningskrav mot brannvesenet, sier rådmann i Arendal kommune, Harald Danielsen. De er vertskap for en interkommunal branntjeneste som omfatter syv kommuner, inkludert Froland.

Han påpeker at brannvesenet handlet profesjonelt og ryddig med de ressurser de hadde til rådighet.

Unikt

– Denne saken er helt spesiell. det kan bli første gang et brannvesen blir stilt til ansvar, ser informasjonssjef i Norges brannvern, Sturle Hagen.

FÆDRELANDSVENNEN / AFTENPOSTEN