KRISTIANSAND: Både i Sosialistisk ungdom og fra SVere rundt i landet reageres det kraftig mot at SV stilltiende godtok tvangsutsendelsen av 30 irakiske flyktninger. Men på Sørlandet godtas politikken:

— I en koalisjon må man gi og ta. Det er ingen hemmelighet at SV egentlig ønsker en annen asylpolitikk, men så har vi vunnet noe og tapt noe. Vi står for dette. Saken er heller ikke spesielt stor. Dette er noe vi dessverre må leve med, sier nyvalgt leder i Kristiansand SV, Melissa Jocelyn Lesamana til Fædrelandsvennen.

Forpliktende samarbeid

Fylkesleder i Aust-Agder SV, Signe Ann Jørgensen, sier dette:

— Vi har vært kritiske til stramheten i norsk asylpolitikk og tok dissens i den forrige regjeringen. Men nå har vi inngått et forpliktende samarbeid for fire nye år. Da står vi på det. Nå må vi stå sammen.

Hun reagerer heller ikke på at Norge bryter med FNs råd, råd SV har tatt til orde for at Norge skal følge:

— Stater kan gjøre egne vedtak, og her ble det gjord en ny vurdering av forholdene, sier hun.

I andre deler av landet er reaksjonene sterkere:

— Det viser at dette er Arbeiderpartiets ansvarsområde, og at her er det de som bestemmer, og så forholder man seg til det, sier Sosialistisk Ungdom-leder Mali Steiro Tronsmoen til NRK.

Også bergenser, SV-mann og bystyrerepresentant i Bergen, Amir Payan, tordner over at hans eget parti lar seg diktere av det han selv kaller «Jern-Jens»-regjeringen.

— Denne inhumane asylpolitikken er ikke Norge verdig, sier han til NTB.

Politiets utlendingsenhet varsler imidlertid flere omfattende utsendelser.

— Vi har fått krav om økte utsendinger. Innen neste år skal 4.900 flyktninger som har fått avslag på søknaden sendes ut, sier Ingrid Wirum, sjef i Politiets utlendingsenhet.

Savner diskusjon

Petter Eide, generalsekretær i Norsk Folkehjelp, er skuffet over at verken SV eller Senterpartiet bryter med Arbeiderpartiets innstramming i asylpolitikken.

— Jeg er skuffet over at det ikke er intern diskusjon i regjeringen, og at ingen av partiene tør å bryte ut og si at dette er en hard og brutal håndtering av flyktninger, sier Eide, som påpeker at kun 11 av de 30 utsendte hadde et kriminelt rulleblad.

— Når asylsøkere som ikke har gjort noe annet galt enn å få avslag, sendes ut på en så dramatisk måte, gir det inntrykk av at de også har gjort noe galt, sier han.

SV har tatt til orde for at utsendelser skal være i tråd med FNs høykommissærs råd for hvor det er trygt å sende dem tilbake. Stortingspolitiker Heikki Holmås (SV) mener imidlertid at norske utlendingsmyndigheter i dette tilfellet hadde mer inngående kunnskap.

— Regjeringens politikk går ut på at vi skal legge stor vekt på disse anbefalingene. Men det åpnes for at de kan sendes til de stedene hvor utlendingsmyndighetene mener de har bedre grunnlag og mer oppdatert informasjon om, sier han til NRK.