MANDAL: — Det ser ut til at det alltid er viktigere med gjerningsmannen enn med offeret. Slik er Norge. Mitt liv er ødelagt, mens han snart spaserer ute igjen, sier den bitre 28-åringen til Fædrelandsvennen. Han ønsker ikke å stå fram i avisen med navn og bilde.

18-åringen fra Vennesla ble dømt til to år og to måneders fengsel, mens aktor ville ha fire år. Ett år er gjort betinget. Knivmannen har sittet i varetekt siden pågripelsen, og det kommer til fratrekk i soningstiden. Det betyr at han er ute til sommeren.

— Det er fullstendig latterlig og idiotisk. Han stikker to menn med kniv, etterlater dem halvdøde i gaten og spaserer videre. Det er helt vilt at det ikke er strengere straff for slikt. Jeg har fått livet totalt snudd på hodet etter at han knivstakk meg. Jeg er hundre prosent sykemeldt og rimelig ødelagt, sier 28-åringen.

Ikke leget

Fortsatt er ikke skaden leget. Den kan vise seg mer omfattende enn antatt.

— Jeg skal til Rikshospitalet til nye undersøkelser i slutten av måneden. Det viser seg at det er flere skader på blodårer til hjertet. Trolig blir det flere operasjoner. Etter det skal jeg i gang med rehabilitering på Mandal sykehus. Det er ikke lystige utsikter akkurat, sier han.

28-åringen er varig ufør, han er påført nevrologiske skader i armen og skulderen i tillegg til de psykiske skadene.

Bursdagsfeiringen hos en kamerat under Skalldyrfestivalen utviklet seg til starten på et mareritt for 28-åringen. Det meste av den dagen er borte fra hukommelsen. Fra andre vet han at livet hans hang i en tynn tråd, men han ble operert og reddet.

Forandret liv Tilbake sitter han med et totalt forandret liv:

— Jeg er blitt mer forsiktig med alt jeg gjør. Plutselig besvimte jeg en dag på apoteket, helt uten grunn. Jeg er avhengig å ha noen rundt meg, og det har redusert friheten min. Heldigvis har jeg min forlovede og samboer, sier 28-åringen.

— Etter min mening skulle gjerningsmannen hatt fem ganger den straffen han fikk. Men slik er det altså ikke her til lands, sier han bestemt.

— Vi vil vurdere om dommen skal ankes, sier aktor Dennis Danielsen.

Passivisert

Ifølge dommen har 28-åringens liv blitt snudd på hodet: «Fra å være en aktiv og utadvendt person, er han nå langt på vei passivisert. Hans livssituasjon er endret i vesentlig grad».

For det får han ifølge retten 50.000 kroner i erstatning og 150.000 kroner i oppreisning.