— Det ligger an til liten storm i kastene på sørlandskysten på lille julaften, advarer vakthavende meteorolog ved Storm Weather Center, Kristen Myklebust Ravnestad.

Kombinert med nedbør betyr det fare for snøstorm.

På Sørlandet torsdag

Årsaken er et lavtrykk som kommer nordover fra Spania, og som Myklebust Ravnestad antar for alvor vil feste grepet over Sørlandet på torsdag.

Lavtrykket antas deretter å bevege seg østover, og ifølge Storm-meteorologen betyr det at ytre Oslofjord-området vil merke uværet på kroppen når det trekker forbi.

Så langt nord som til Oslo vil ikke lavtrykket bevege seg, tror Myklebust Ravnestad.

Men værvarslingstjenestene yr.no og storm.no gir noe ulike prognoser på hvor ille det kan bli i dagene før jul, og Storm innrømmer at det er vanskelig å gi eksakte temperaturer.

Ifølge Storms nettsider blir det sprengkulde med rekordfriske 26 minusgrader i hovedstaden på onsdag, men på telefon retter Storm-meterolog Myklebust Ravnestad det til maksimalt 15 minusgrader.

— Men for ti minutter siden stod det vitterlig - 26 grader?

— Det kan hende, og på denne tiden av året opplever vi at de automatiske temperaturvarslene varsler i overkant kaldt vær, grunnet unøyaktigheter i modellene som varslene baserer seg på. Derfor går også en meteorolog inn og manuelt kvalitetssikrer varslene.

- Bør man ikke basere seg på langtidsvarselet deres?

— Om temperaturvarselet er ekstremt bør det kanskje ringe en bjelle ja.

- Fram med snøskuffa

Hos Meteorologisk Institutt ser også vakthavende meteorolog Øyvind Johnsen et "sint lavtrykk" på gang innover Sørlandet på torsdag, men han tror vindstyrken neppe kommer opp i mer enn stiv kuling.

Å sette seg i bilen retning Sørlandet på lille julaften ville han derimot ikke ha gjort.

— Har man mulighet, vil jeg absolutt anbefale folk å dra den 22 desember istedenfor, da det ligger an til å bli svært vanskelige kjøreforhold og dårlig sikt lille julaften, sier Johnsen.

Johnsen tror heller ikke Oslo-området slipper unna til dels betydelige mengder snø utover lille julaften og natt til julaften.

— Det er stor fare for at det blir noen tunge løft med snøskuffa når man våkner på julaften, sier Johnsen.

Nord for Lillehammer melder statsmeteorologen derimot om stort sett oppholdsvær.