LILLESAND: – Dette blir en hard nøtt å knekke. Det er den vanskeligste budsjettprosessen jeg har vært med på noen gang, sier Lillesands ordfører, Arne Thomassen (H), som deltar i kommunens budsjettbehandling for tolvte gang.

I ettermiddag møtes bystyret for å vedta kommunens budsjett og økonomiplan for perioden 2011 – 2014. Da formannskapet diskuterte budsjettet for to uker siden var det ikke mulig å få flertall for noen budsjettforslag og i forkant av bystyremøtet ligger det fire sprikende forslag på bordet.

Politikerne får derfor en krevende jobb med å sy sammen et budsjett som flertallet kan enes om.

Uavklart

– Det er fortsatt en uavklart situasjon og det regner jeg med det blir helt frem til bystyremøtet, sier gruppeleder Hans-Thomas Nicolaisen i Lillesand KrF.

I stridens kjerne ligger Lillesands anstrengte økonomi og eiendomsskatten. SV foreslår å øke beskatningen allerede neste år, mens KrF, Frp og uavhengige Tor Olav Tønnessen vil fjerne eiendomsskatten helt. Midt i mellom står Høyre, som vil beholde skatten som den er i dag.

– Vi har vanskeligheter med å støtte noen av de andre forslagene. Dette vil medføre kutt i tjenestetilbudet i kommunen og det kan ikke vi leve med, sier Nils Justvik(SV).

– Vi strever med å få dette her på plass og det går en grense for hvor mange kompromisser vi kan godta, uttaler Åshild Martinussen(Ap).

Selv om hun ikke ønsker å forskutere hva Arbeiderpartiet vil stemme, sier hun at de støtter Høyre i å ikke øke eiendomsskatten for neste år.

Valgår

Nicolaisen tror det forestående kommunevalget neste år gjør at flere partier nå har et markeringsbehov i forhandlingene.

– Man tenker jo at man skal møte velgerne i valg om ni måneder og det merkes i det politiske landskapet, sier KrF-politikeren.

– Formannskapet viste jo dette veldig tydelig og akkurat nå ser det veldig utfordrende ut å få et flertall, sier gruppeleder Kristen Steindal i Senterpartiet.

Møtevirksomhet

Utover kvelden i går satt flere av partiene i forhandlinger for å prøve å komme til enighet rundt et budsjettforslag.

Ordfører Thomassen har åpnet for at det kan bli flere runder i bystyret frem mot årsskiftet dersom politikerne ikke finner en forenelig løsning.